Srbové hlasovali v referendu o změně ústavy. Plebiscit je považován za Vůčićův test před jarními „supervolbami“

Balkánské zápisky komentují aktuální lidové hlasování v Srbsku, které se týkalo změn v soudnictví.

Naposledy se v Srbsku měnila ústava (a odehrálo referendum) v roce 2006. Nyní dochází ke změně ústavy na popud požadavku EU, aby Srbsko splnilo podmínku pro vstup do EU a vytvořilo nezávislé soudy a státní zastupitelství (Javno tužilaštvo). Soudci dosud byli vybíráni parlamentem, což vyhovovalo vládnoucím stranám. Podle nové úpravy ústavního zákona budou soudci vybíráni Vysokou radou soudců (Visoki savet sudstva) a státního žalobce bude volit Vysoká rada žalobců (Visoki savet tužilaca).

K referendu o změně ústavy přišlo včera 30,65 procent voličů, což představuje 1.960.010 voličů (v Srbsku je celkem 6.510.233 voličů). Pro změnu ústavy dalo svůj hlas 59,71 procent hlasujících a 39,26 procent hlasujících bylo proti.

Co se týče názorů opozice na referendum a změny, je ve svém mínění rozdělená. Některé opoziční strany nebádaly, aby lidé nešli hlasovat a jiné strany zase požadovaly po lidech, aby šli hlasovat a zatrhli „ne“ změnám ústavy.

Důležité je, že v referendu vidí prezident Aleksandar Vučić a vláda test před volbami, do jaké míry se Srbové aktivizují a přijdou na jaře k mnohem důležitějšímu hlasování. Někteří srbští politologové před referendem tvrdili, že tento typ hlasování nic nevypoví (nebo jen minimálně) o názoru na vládu a prezidenta. Zato do tuhého půjde letos jaře 3. dubna ve volbách do parlamentu, do místních zastupitelstev a hlavně se bude volit prezident.

Politologové se však mýlili. Došlo nejen k testu, jak budou Srbové hlasovat, ale došlo i k politickému testu současné vlády. Prezident Vučić musel být evidentně zklamán malou volební účastí, ale také především tím, že velká města Bělehrad, Novi Sad, Niš, Zrenjanin hlasovala proti změnám. Byl to druhý „úder“ vládě potom, co Kosovo odmítlo referendum a povolilo jen korespondenční hlasování. S tím se ale dalo počítat a hlavní problém pak nastane ve volbách v dubnu.

Opozice okamžitě komentovala malou účast v referendu s tím, že výsledek je ukázkou Vučićovy politiky. Opoziční list Danas píše: „Je to výsledek jejich antievropské politiky a otáčení se k Rusku a Číně. EU je pouze jakýmsi pseudocílem jen kvůli financím.“

Známá srbská socioložka Vesna Pešić to doplnila slovy, že je to hlas proti Vučićovi a musela tím mínit velká města.

Další sociolog Ognjen Radonjić tvrdí, že se situace v Srbsku změnila. „Jsou to významné symptomy pro opozici a vláda si je toho vědomá, Nyní je naprosto jasné, že ochota jít volit, bude v jarních volbách tím nejvýznamnějším faktorem,“ říká bělehradský sociolog.

Ilustrační foto: Medija centar Beograd, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.