Čtyři tisíce litrů benzínu

Levnější a účinnější pomoc současné Ukrajině doporučuje sarkasticky české vládě Milan Daniel.

Čtyři tisíce českých dělostřeleckých granátů jsou samozřejmě Ukrajině milejší, než pět tisíc německých přileb, obávám se však, že česká vláda při svém rozhodnutí dostatečně nezvažovala poměr ceny a efektivity takového řešení. A tradice.

Vyvstává totiž otázka, nakolik střelba těmito granáty Ukrajince uspokojí. Minimální dostřel houfnic DANA (československé výroby) pro něž jsou granáty určeny, je 4,6 kilometrů, maximální až 20 km. Pokud se tedy ukrajinská obsluha granátem trefí, nemá to bezprostřední potěšení zjistit, kolik ruských vojáků, případně žen či dětí jím zabila, či jim utrhla orgánů, ev. jaké jiné škody Rusovi způsobila.

Na ukrajinské straně je přitom tradičně užíván nepoměrně levnější prostředek pro zadržování Rusa používaný již od dob chrabrého národního hrdiny Stěpana Bandery. Benzín. Je to teprve osm let, co ukrajinská děvčata plnila v Oděse za zpěvu vlasteneckých písní láhve benzínem a vyráběla Molotovovy koktejly, s jejichž pomocí se podařilo v tamním Domě odborů zabít nejméně 48 lidí. Mrtvé Rusy či Ukrajince, kteří se potom připletli do cesty hrdinným dobrovolníkům z praporu Azov či příslušníkům Pravého sektoru a byli zastřeleni, ubiti nebo prostě upáleni, nikdo přesně nespočítá. Není divu, že není zájem o to se takovou svoločí vůbec zabývat – mohli si za to přece sami, neměli se stavět do cesty.

Zabít Rusa tváří v tvář, nejlépe s pokřikem „Ukrajině sláva!“ přináší  původcům nepoměrně větší uspokojení, než když toho dosáhnou děly na kilometry daleko. A co by mělo být pro spořivou vládu významné – je to mnohem levnější. Hodit do domu láhev s benzínem a zabouchnout dveře stojí pár hřiven, zatímco jeden dělostřelecký granát vychází bratru na více než devět tisíc korun.

Někdo může namítnout, že ne všichni Ukrajinci chtějí Rusy likvidovat tímto osvědčeným způsobem. Jsou i tací, kteří se zbaběle ohánějí potřebou míru a a nutností dohodnout se na mírovém řešení. Co ale s takovými? Všechny upálit nelze. Naštěstí nemají dost sil. A opravdoví ukrajinští vlastenci mají ve světě dost vlivných přátel, pro něž jsou hodnoty demokratické Ukrajiny (a její geopolitická poloha) víc, než nějaké zrádcovské dohody.

Jen by to chtělo víc toho benzínu. Nejlépe v litrovkách, paní Černochová, líp se to počítá.


Ilustrační foto: Autor – Sasha India, CC BY 2.0

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.