Kde končí svoboda trhu

Keller bez cenzury: Jan Keller se zamýšlí nad svobodou trhu v podání Evropské komise.

Podpora svobodného trhu a volného obchodování bývá pravidelně uváděna mezi hlavními prioritami Evropské unie. Argumentovalo se jí velice hlasitě po celé ty dlouhé roky, kdy probíhala jednání o smlouvě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Na nás, kteří jsme tehdy v Bruselu poukazovali na problematické ekologické dopady této smlouvy, se pohlíželo jako na kazisvěty. Jen před pár lety v Bruselu ekologie ještě dohromady nikoho nijak zvlášť nezajímala. Vyčítavě nám tehdy stoupenci smlouvy vypočítávali, o kolik stovek miliard eur Evropu svým odmítavým stanoviskem připravíme. Až jsme se styděli, když nám předkládali čísla o tom, o kolik stovek tisíc nových pracovních příležitostí připravíme svým neodůvodněným postojem spoluobčany. Dokonce byli schopni nám na korunu přesně vyčíslit, o jakou částku ochudíme každou domácnost. To, že jsme zarytými nepřáteli svobody trhu a volného obchodování, kteří chtějí deformovat tržní prostředí, bylo už jen třešničkou na dortu všech těch výčitek.

Nyní se tedy dozvídáme, že místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v Kyjevu oznámil, že EU zablokovala možnost spuštění plynovodu Severní proud 2, který byl dokončen loni v září. Oznámil to ten stejný Valdis Dombrovskis, který nás ve svém minulém funkčním období ubíjel argumenty o přínosech svobodného trhu. Tentokrát je vůči ekonomickým argumentům dočista hluchý. Ani slovo o tom, jak vysoké budou ztráty firem Royal Dutch Shell, E.ON, OMV, Engie a řady bank a pojišťoven, které do projektu investovaly. Ani slovo o tom, kdo jim bude tyto ztráty hradit a na kolik to přijde daňového poplatníka. Ani zmínka o tom, kolik pracovních příležitostí se nevytvoří. A ani náznak toho, jak se toto gesto promítne do účtů evropských domácností. Lidsky se to dá samozřejmě pochopit. Pokud by nyní eurokomisař zopakoval něco ze svých nedávných výstupů na téma přínosů volného trhu, další funkční období by už nebylo. A v době, kdy ceny energií letí strmě nahoru, je i pro domácnost Dombrovských jistě každé euro dobré.

Z hlediska ideového se však dostáváme na poněkud tenký led. Máme s vážnou tváří brát tvrzení, že podpora svobodného trhu je v každém případě prioritou Evropské unie, s výjimkou případů, kdy její prioritou není. Nepropadejme však panice. Eurokomisař a jeho kolegové se stali zarytými nepřáteli svobody trhu a volného obchodování pouze dočasně. Jakmile bude definitivně odstraněna hrozba zprovoznění Nord Stream 2 a rozjedou se dodávky plynu z USA anebo aspoň z Kuvajtu, budeme zahlceni čísly o tom, kolik tisíc nových pracovních příležitostí díky tomu vznikne a jak se domácnostem zase zatopí. Svoboda trhu vynikne opět v celé své kráse. Jen o té ekologické stránce věci se už zase diskrétně pomlčí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.