Slovinsko a Maďarsko navazují užší vztahy prostřednictvím menšin

V následujících pěti letech dají političtí spojenci Janša a Orbán na podporu obou menšin celkem 10 milionů eur.

Slovinsko a Maďarsko podepsaly dohodu o rozvoji pohraničních oblastí obydlených příslušnými menšinami těchto zemí. Premiéři Janez Janša a Viktor Orbán při této příležitosti označili menšiny za „most spolupráce“ mezi oběma zeměmi.

Nová dohoda mezi Slovinskem a Maďarskem navazuje na dohodu podepsanou před třiceti lety. Obě země věnují na rozvoj menšin v příštích pěti letech celkem 10 milion eur (po pěti z každé země). Zatímco Orbán zdůraznil význam obou menšin pro spolupráci mezi Maďarskem a Slovinskem, slovinský premiér uvedl, že obchod mezi oběma sousedy se v uplynulém roce zvýšil o 20 %, jeho potenciál je však výrazně větší a představuje tak prostor pro budoucí spolupráci.

Maďarsko i Slovinsko čekají v dubnu letošního roku volby. Parlamentní volby v Maďarsku se budou konat 3. dubna, ve Slovinsku o několik týdnů později, 24. dubna. Janša patří k politickým spojencům maďarského premiéra a bilaterální vztahy se rozvíjely zejména v posledních dvou letech, kdy Janša stanul v čele slovinské vlády.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.