Invaze, nebo inflace? Biden řeší balík konkurenčních problémů

Biden chce „rázná opatření“ proti Rusku, která by ale poškodila ruskou a nikoliv americkou ekonomiku čelící rekordní inflaci a růstu cen komodit.

Agentura Associated Press si všimla toho, že současný americký prezident čelí zároveň konkurenčním agendám zahraniční, domácí a hospodářské politiky, které si všechny vyžadují jeho pozornost. Například hned v úterý podepsal sankce proti Rusku v souvislosti s ruskou „invazí“ (termín agentury) na Ukrajinu a následně se musel na další akci věnovat otázce uvolnění dodavatelského řetězce minerálů používaných v bateriích, elektronice a dalších technologiích.

Události posledních dní zvýraznily konkurující požadavky na Bidena v polovině prezidentského období: vyhlídka na katastrofální evropskou pozemní válku, která jen zvýší inflaci a další problémy doma a také zvládnutí nepříjemného souboru domácích výzev a úkolů patří k úkolům současného prezidenta.

Bezstarostná tvrzení předchozích administrativ o tom, že prezident musí umět „chodit a žvýkat“ zároveň nyní podléhají zkoušce v souvislosti se souběhem zahraničních a domácích problémů.

Prezident se v souvislosti se sankcemi proti Rusku snaží také o omezení jejich dopadů na USA – sankce by totiž mohly omezit ruské vývozy ropy a zemního plynu, což povede k prudkému nárůstu světových cen energií. Biden tak v Bílém domě tvrdil, že chce „rázná opatření“ proti Rusku, ale taková, aby poškodila ruskou a nikoliv americkou ekonomiku: „Pečlivě sledujeme, zda nedojde k narušení dodávek energie. Provádíme plánovanou koordinaci s hlavními spotřebiteli a producenty ropy směřující ke kolektivní investici k zajištění stability a globálních dodávek energie.“

Kromě toho se musí ještě věnovat prověření kandidátů na uvolněné místo v Nejvyšším soudu, musí čelit nejhorší inflaci za posledních čtyřicet let, zastavenému domácímu programu, řadě exekutivních příkazů, prosazení plánu na investice do americké infrastruktury a samozřejmě pandemii, která je stále přítomná. Konečně je tu i nepříznivý prezidentův rating.

Bidenova situace je podle amerického politologa Cala Jillsona složitá, protože ruskou invazi kontroluje (tj. rozhoduje o ní)  Vladimir Putin, který prý vypadá, že má všechno pod kontrolou. Biden je ve vyčkávacím módu s dalšími sankcemi připravenými jako reakce na další kroky Ruska.

Tato situace odvádí Bidenovu pozornost od problému inflace, kterou Američané považují za hlavní, jak ukázal nejnovější, prosincový průzkum. Vývoj kolem Ukrajiny ale znamená, že Bidenův program se dá jen těžko odhadovat. Vyšší ceny energií a komodit (vedle ropy a plynu se jedná třeba o nikl nebo  hliník) mohou být krátkodobé – ale také se může jednat o dlouhodobý problém v důsledku amerických sankcí, které vyloučí Rusko z globální ekonomiky.

Americký prezident sice z růstu cen může obvinit Putina, jenže voliči v USA budou skeptičtí. K růstu cen došlo dávno před současným napětím v Evropě. Ceny benzínu v USA jsou o 33 % vyšší než před rokem a jen za poslední měsíc vyrostly o 6 %. Nejde tedy o věc související přímo se zahraniční politikou.

Kromě ropy se staly volatilními a přecitlivěnými na každý krok USA, Ruska, Ukrajiny a spojenců v NATO trhy se zemním plynem, kukuřicí, pšenicí, hliníkem a niklem. Zvýšení cen by mohlo ještě zvýšit aktuální roční míru inflace (7,5 %). Současně s tím se Biden snaží nabídnout některé daňové úlevy a dotace na děti a jejich vzdělání, které by pak uvolnily peníze v rodinných rozpočtech. I někteří demokraté v rozděleném Senátu se ale dalších státních výdajů obávají.

„Máme připravený program, který by mohl být rychle oživen, aby poskytl přímou hotovost stresovaným domácnostem a zmírnil přizpůsobení způsobené vnějšími dobrodružstvími Vladimira Putina,“ řekl k tomu Joe Brusuelas, hlavní ekonom poradenské společnosti RSM. „Jsou to americké střední a pracující třídy, které ponesou břemeno přizpůsobení způsobené další evropskou válkou,“ dodal.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.