V Řecku je generální stávka proti dalšímu utahování opasků a škrtům

AP. Ve středu vstoupili řečtí pracovníci do generální stávky proti dalším škrtům. Stávka naruší fungování veřejného i soukromého sektoru po celé zemi.

Odbory svolaly generální stávku proti nové vlně škrtů, které musí vláda provést v rámci snahy o to získat další balíček finančního bail-outu. Reformy, které obsahují škrty, vláda přijala po jednáních s mezinárodními věřiteli.

Stávka se dotkla částečně nemocnic, veřejné dopravy a také letecké dopravy, kde dispečeři přerušili práci na celkem 4 hodiny. To vedlo k zrušení celkem 150 letů. Stávka se dotýká také námořní dopravy, kde bude čtyřdenní a začala v úterý. Stávka se snaží říct ne dalšímu snižování platů a penzí. Reformy, které má Řecko provést, se týkají snižování penzí a také navýšení daní z příjmu.

Levicová vláda čelí v parlamentu i mimo něj kritici za to, že provádí škrtovou politiku. Vláda se ale hájí tím, že se snaží vedle toho o kroky na omezení chudoby.

Řecko je nyní uprostřed třetího bail-outu, který má končit v roce 2018 a je závislé na finanční pomoci ve formě mezinárodních půjček, a to od roku 2010.

Zatímco se finance země ve srovnání s rokem 2010 zlepšili, utahování opasků vedlo k spirále chudoby a nezaměstnanosti. Ta je nyní na 23 %, což je oproti 27% maximu jen mírné zlepšení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.