Castillo čelí v Peru dalšímu impeachmentu

Vládnutí levicového politika doprovází politická nestabilita a skandály. Země má už čtvrtý vládní kabinet od července.

Peruánští zákonodárci v úterý 8. března předložili návrh na odvolání prezidenta Pedra Castilla. Jedná se už o druhý formální pokus o odvolání levicového lídra. Byl podán ve stejný den, kdy jeho poslední a v pořadí čtvrtý kabinet požádal zákonodárný sbor o důvěru.

Poslanecký návrh na odvolání tvrdí, že Castillo není morálně způsobilý k vykonávání úřadu. Dále se odvolává na dalších 20 údajných porušení zákona, včetně korupce. Castillova podpora je podle průzkumů veřejného mínění na 30 %. Návrh na odvolání podpořilo nicméně 50 poslanců parlamentu, který má celkem 130 křesel. Obměněná vláda by tak mohla dostat podporu. K odvolání prezidenta je potřeba celkem 87 hlasů.  Zatímco zákonodárný sbor ovládá opozice, dřívější pokus o impeachment v prosinci nezískal dostatek hlasů, aby mohl být přijat.  V minulosti byl v roce 2020 z úřadu odvolán prezident Martin Vizcarra a v roce 2018 jeho předchůdce Pedro Pablo Kuczynski odstoupil několik minut před hlasováním o svém impeachmentu.

Skandály a politická nestabilita doprovázejí Castillovo prezidenství od počátku jeho mandátu v červenci 2021. Od té doby už jmenoval čtyři vlády a jeho poslední premiér vydržel v úřadě jenom několik dní. Rezignoval po obvinění z domácího násilí.

Nově jmenovaný premiér Anibal Torres má ještě v úterý usilovat o potvrzení hlasování v Kongresu. Ke schválení potřebuje 66 hlasů. V opačném případě musí Castillo vybrat pátý kabinet.

Peruánská ekonomika v roce 2021 vzrostla o 13 % a překročila svou úroveň před pandemií, přičemž měna letos také získala na síle.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.