Biden: USA považují i nadále asijsko-pacifický region za prioritu

Americký prezident naznačil, že soupeření s Čínou neztrácí pro USA na významu.

Americký prezident Joe Biden varoval, že válka na Ukrajině ohrožuje „mezinárodní řád založený na pravidlech“, a to i v asijsko-pacifickém regionu, kde Washington stále více soupeří s Pekingem.

Biden po jednání se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem uvedl, že „všechny národy“ mají právo na územní celistvost a svrchovanost bez ohledu na svou velikost nebo počet obyvatel.

Singapurský premiér  se vyslovil proti ruské invazi na Ukrajinu a uvedl, že „suverenita, politická nezávislost a územní celistvost všech zemí, velkých i malých, musí být respektovány“.

Jednání se konalo v kontextu další vlny napětí mezi USA a Čínou. Washington nadále vyhrožuje Číně, že ponese „následky“ v případě, že Rusku na Ukrajině poskytne pomoc. Vedle toho Spojené státy pokračují ve vymezování se proti rostoucímu vlivu Číny v asijsko-pacifickém regionu. I když Ukrajina dominuje světové pozornosti, Biden dal najevo, že USA i nadále vidí indicko-pacifickou strategii jako prioritu.

Bidenova administrativa tuto strategii oznámila v únoru. Kromě jiného se USA zavázaly vyčlenit pro tento region více diplomatických a bezpečnostních zdrojů. Smyslem je čelit právě Číně a zajistit, jak Biden v úterý řekl, aby celý region zůstal „svobodný a otevřený“.

Singapurská strana chce užší vazby mezi USA a regionální organizací ASEAN.

„Válka na Ukrajině má negativní dopad na indicko-pacifický region, který již nyní čelí mnoha složitým výzvám. Příležitosti a výzvy 21. století si společně vyžadují hlubší spolupráci mezi námi,“ uvedli rovněž Biden a Lee ve společném prohlášení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.