Agentura Frontex informovala o nárůstu ilegální migrace v lednu a únoru

Nelegální překročení hranic do EU se v prvních dvou měsících roku 2022 zvýšilo o 61 %.

Podle předběžných výpočtů vzrostl počet nelegálních překročení vnějších hranic EU v prvních dvou měsících roku 2022 oproti předchozímu roku o 61 % na téměř 27 000. V únoru bylo zjištěno 11 850 případů nelegálního překročení hranic, což je přibližně o čtvrtinu více než ve stejném měsíci roku 2021. Do celkového počtu nejsou zahrnuti lidé, kteří prchají z Ukrajiny od doby, kdy do země koncem února vtrhla ruská vojska.

Nárůst ilegálních překročení hranic byl zaznamenán např. na západobalkánské trase (+98 %), dále na západoafrické (+131 %), která byla druhou nejaktivnější migrační trasou do EU a která vede na španělské Kanárské ostrovy. Tam bylo letos dosud zjištěno více než 5 400 nelegálních přechodů, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. V únoru, který obvykle nebýval kvůli zimním povětrnostním podmínkám ve znamení velkého počtu příchozích, se počet nelegálních migrantů, kteří se dostali na Kanárské ostrovy, zvýšil téměř osminásobně na přibližně 2 300 osob. Více než polovinu příchozích na této trase tvořili Maročané, následovaní státními příslušníky Guineje a Senegalu.

Nelegálních migrantů přibylo i ve východním Středomoří (+138 %), naopak pokles zaznamenala centrální středomořská trasa (-12 %).

Podrobnější informace najdete na webu agentury Frontex.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.