V důsledku krize Francouzům zdraží bagety

Bageta je jeden ze symbolů Francie a též z nejkonzumovanějších produktů země galského kohouta. V příštích dnech a týdnech si ovšem za ni Francouzi budou muset připlatit.


Cena baget, jakožto vlajkového produktu pekáren, se bude zvyšovat v důsledku vyšších výrobních nákladů. Tyto souvisejí s růstem cen energií, surovin (především pšenice) a obalů. O kolik francouzští pekaři své ceny zvýší? Tento nárůst nebude paušální. V pátek 22. 4. 2022 ráno na rozhlasové stanici RMC hovořil Dominique Anract, prezident Národní konfederace francouzského pekařství a pečiva (CNBPF). Uvedl, že každý pekař si nezávisle stanovuje cenu své bagety:

„Je pravda, že tu máme bezprecedentní situaci. To znamená, že vzrostly všechny nákladové položky. Jsou to suroviny, energie, obaly, ale i platy. Obvykle se zvýší ta či ona položka nákladů, nyní se ale zvýšily všechny najednou. Skutečně tu tedy hrozí riziko nárůstu ceny. Obecně se jedná o pouhé centy. Může jít v nejhorším případě o růst od 5 do 10 centů,“ upřesňuje v rozhlasovém pořadu Apolline Matin.

Ceny baget se přitom v jednotlivých pekařstvích výrazně neliší. Jedná se totiž o výrobky, které se prodávají pod cenou a jejichž cílem je především přilákat zákazníky, kteří si pak koupí dražší a pro podnikatele výnosnější výrobky.

Bagety představují 70 % zboží, které běžný francouzský pekař prodává a většina Francouzů si je kupuje denně. Bagety jsou tedy velmi důležitou položkou sortimentu. Během posledních 20 let cena bagety stoupla o 23 centů. Průměrná cena bagety je dnes 90 centů. Dominique Anract se domnívá, že by cena v následujících dnech či týdnech mohla dosáhnout 95 centů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.