Řecká ekonomika kulhá. Už zase

Přečetli jsme: Stav řecké ekonomiky znovu vykazuje znaky hospodářské recese a otázka odpuštění dluhu je stále víc aktuální.

Bloomberg. Po prvním čtvrtletí se řecká ekonomika znovu propadla do recese, napsala agentura Bloomberg.

Aktuální ekonomické reformy v Řecku budou klíčové pro odpuštění dluhu, které by mohlo uvolnit zdroje pro investice a tak konečně ukončit ekonomickou krizi. Nebo politika austerity ekonomiku zcela zničí a vláda bude žádat o další záchranný program, uvádí Bloomberg.

Ekonomika se v prvním čtvrtletí roku 2017 znovu propadla do recese. Ve čtvrtek zákonodárci schválili ekonomická opatření požadovaná věřiteli. Je zde ovšem nebezpečí, že snaha dosáhnout těžkých rozpočtových cílů ekonomiku zadusí tak, že cíl příští rok nebude naplněn, a k tomu se přidají další škrtací opatření ve formě snížení důchodů a zvýšení daní.

Řecké hospodářství na křižovatce

Nikos Vettas, řecký ekonom, k tomu uvádí, že „řecká ekonomika stojí na křižovatce.“ Doplnil, že řecká ekonomika je „zhruba na stejné úrovni jako před třemi lety s tím, že mnoho sil, které vytvářely negativní dynamiku oslabily, ale není zde žádná záruka, že se dostaneme do udržitelné fáze růstu.“

Pokud by závazek věřitelů k odpuštění dluhu byl dostatečně velký, mohla by se navrátit investorská důvěra a posílit investice. Dohoda se bude znovu diskutovat na pondělním setkání ministrů eurozóny v Bruselu.

Tsipras uvedl, že „míč je na straně věřitelů“ a že oni také musejí splnit své závazky, jako to udělalo Řecko.

Řecké trhy posílily vzhledem ke zprávě o předběžné dohodě věřitelů eurozóny s MMF. Nejistota je prý faktorem, který přispěl k pádu země zpět do recese. Vláda tak snížila svou předpověď růstu z 2,7 % na 1,8 %.

Optimistický scénář počítá s tím, že ECB zahrne řecké vládní cenné papíry do svého programu nákupu aktiv. Spolu s novou emisí dluhopisů to povede k přílivu zahraničních investic, protože centrální banka uvádí, že HDP je alespoň deset procent pod potenciálem.

„Dohoda sice obsahuje rostoucí primární přebytky,“ uvádí Nikolaos Karamouzis z banky Eurobank Ergasias, ale to by podle něj bylo více než vykompenzováno „lepší tržním a ekonomickým klimatem, účastí na programu kvantitativního uvolňování a životaschopné restrukturalizace dluhu.“

Tlak na rozpočtové přebytky

Na oplátku by řecká vláda musela držet své přebytky rozpočtu déle, než se očekávalo. Dijsselbloem, který je předsedou euroskupiny uvedl, že přebytek ve výši 3,5 % HDP by měl být držen pět let od roku 2018. MMF k tomu uvádí, že se jedná o obrovskou cenu pro řeckou ekonomiku, pokud vůbec něco takového může být dosaženo.

V balíčku je sice stimulus, který má vyrovnat zvyšování daní a snížen penzí, jenže chyták je v tom, že tento stimul se bude aplikovat jen tehdy, když Řecko dodrží rozpočtové cíle.

Vláda uvádí, že cíl dodrží a ukazuje na primární přebytek ve výši 4,2 % z minulého roku, přičemž cíl 0,5 % prý je důkazem, že MMF je příliš pesimistický.

Ekonomové jsou ovšem skeptičtí. Ilias Lekkos, ekonom Piraeus Bank, uvádí, že zde „není žádný precedent pro neropnou zemi, aby dosahovala mnoho let přebytku 3,5 %. Buď to nemůže být vůbec dosaženo, nebo jen na úkor obrovské recese.“

Názory publikované  v sekci Přečetli jsme nemusejí být shodné s názorem redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.