Část finských poslanců míní, že branná povinnost by měla platit i pro ženy

Ženy se v současné době mohou účastnit vojenské služby dobrovolně.

V loňském roce sloužilo ve finské armádě 885 žen, celkový počet žen záložnic se nyní pohybuje kolem 11 000. Web finské veřejnoprávní televize Yle se ptal finských poslanců na postoj k vojenské branné povinnosti žen. Z 200 zákonodárců odpovědělo 113, z nich 30 by ji schválilo a 69 nikoliv, 14 poslanců uvedlo, že na otázku nejsou schopni odpovědět a zbývajících 87 zákonodárců na průzkum nereagovalo.

Ve Finsku jsou odvody pro muže povinné. Debata o tom, zda by i ženy měly povinně sloužit jako branci, se znovu rozhořela loni na podzim, když parlamentní výbor navrhl rozšíření vojenských odvodů i na ženy. Návrh byl založen na tvrzení, že všeobecná branná povinnost by mohla pomoci zabránit sociální marginalizaci.

Debata zesílila v krizové situaci po ruské invazi na Ukrajinu na konci února. Poslanci v posledních týdnech zvažují, zda by Finsko mělo požádat o členství v NATO, a s tím se pojí i obavy o vojenské rezervy a schopnosti země.

Z poslanců, kteří uvedli, že jsou pro rozšíření branné povinnosti na ženy, patřilo 23 k jedné z pěti stran koaliční vlády, z opozičních stran jich souhlasilo 7. Proti změně by hlasovalo 30 koaličních poslanců a 39 opozičních.

Spektrum poslaneckých argumentů je velmi široké, týkají se např. oddálení založení rodiny a zkrácení pracovní kariéry žen, spolupráce školství a obranných sil, výcviku obranné připravenosti, rozvoje vzdělávání žen, vojenské náhradní služby, školení kybernetické bezpečnosti, či celkové reformy, udržitelnosti a přijatelnosti finského vojenského systému.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.