Bolsonarova bilance: Tři roky ničení životního prostředí a klimatu

V amazonském deštném pralese v Brazílii byl letos již třetí měsíc zaznamenán rekordní objem těžby dřeva. Ochránci životního prostředí z katastrofálních škod viní zejména jednu osobu.

Podle předběžných vládních údajů se plocha vykácených stromů v brazilském amazonském deštném pralese v dubnu oproti stejnému měsíci před rokem zdvojnásobila a odlesňování v tomto regionu dosáhlo letos již potřetí rekordní měsíční úrovně, informovala Deutsche Welle.

Podle údajů brazilské Národní agentury pro výzkum vesmíru INPE dosáhlo odlesnění v regionu za prvních 29 dubnových dní celkem 1 012,5 km2 (390 km2). To je o 74 % více než ve stejném měsíci roku 2021, který byl předchozím rekordem.

Jair Bolsonaro je od ledna 2019 prezidentem Brazílie. Během této doby se v Brazílii podle organizace Greenpeace výšily emise škodlivé pro klima, byly vykáceny cenné deštné pralesy a životní podmínky domorodých komunit se drasticky zhoršily.

Od Bolsonarova nástupu do funkce se zvýšil i počet požárů. Mnohé z těchto požárů jsou beztrestně zakládány navzdory sezónním zákazům. Oficiální brazilské zdroje uvádějí, že lidé jsou zodpovědní až za 98 % všech lesních požárů v Pantanalu.

V konfliktech o využívání půdy často trpí domorodá společenství. V roce 2020 došlo v Brazílii k více než 1 500 konfliktům o půdu, což je nejvyšší počet konfliktů o půdu od roku 1985. Přibližně 650 z nich se týkalo původních obyvatel, kteří jsou často ohroženi nebo vysídleni, aby se půda dala využít pro zemědělský průmysl. V roce 2020 bylo v Brazílii v souvislosti s pozemkovými konflikty zavražděno 18 lidí. Sedm z nich patřilo k domorodým komunitám.

EU musí jednat

Ničení životního prostředí a porušování lidských práv nelze ignorovat. Politika ambiciózních autokratů, jako je Bolsonaro v Brazílii, nás všechny ohrožuje a EU musí přestat být spoluviníkem. Jedno je jisté: EU nemůže odměnit Bolsonarovu protiekologickou a protilidovou politiku obchodní dohodou. EU musí dohodu EU-Mercosur jednou provždy zastavit a zcela přepracovat svou obchodní politiku tak, aby upřednostňovala ochranu lidí a přírody před zájmy podniků. Kromě toho musí EU přijmout opatření k zastavení ničení lesů a ekosystémů na celosvětové úrovni. Za tímto účelem musí EU přijmout přísný zákon, který zabrání tomu, aby se na společný trh EU dostávaly komodity a odvozené produkty spojené s odlesňováním, degradací lesů, přeměnou a degradací ekosystémů a porušováním lidských práv. Evropská komise předložila návrh nařízení EU o produktech bez odlesňování6 v listopadu 2021. Organizace Greenpeace označila tento návrh za první nejistý krok k ochraně světových lesů, ale stále má velké mezery, takže životně důležité ekosystémy v mnoha částech světa jsou zranitelné.

Promění se prales v savanu?

Amazonie je největším tropickým deštným pralesem na světě a obrovským úložištěm uhlíku. Klimatologové se obávají, že odlesňování amazonského deštného pralesa povede nejen k uvolňování obrovského množství uhlíku do atmosféry, ale také k jeho konečné degradaci na tropickou savanu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.