Kancléřka Merkelová má pochybnosti o dohodě EU-Mercosur

Je to poprvé, co dala spolková kancléřka najevo pochybnosti o těžce vyjednané obchodní dohodě.

Německá kancléřka Angela Merkelová „značné pochybnosti“ o realizaci dohody mezi EU a jihoamerickým obchodním blokem Mercosur. Důvodem jsou obavy kvůli odlesňování Amazonského pralesa.

Obchodní dohoda mezi EU a Mercosurem se dojednávala dvacet let a podařilo se jí dosáhnout v minulém roce. Enviromentální aktivisté kritizovali dohodu za to, že uvolnila obchodní omezení na brazilské hovězí maso. Právě chov hovězího dobytka je v Brazílii odpovědný za 80 % úbytků zdejšího deštného pralesa, tvrdí environmentalisté.

Mluvčí německé kancléřky Steffen Seibert nyní řekl, že postoj Merkelové k dohodě je ten, že má značné pochybnosti o tom, zda dohodu bude možné realizovat v souladu s jejím zamýšleným duchem právě s ohledem na deforestaci. Je to poprvé, co se německá kancléřka otevřeně pozastavila nad těžce vyjednanou dohodou.

Obchodní dohoda mezi 27 členskými zeměmi EU a Argentinou, Brazílií, Paraguayí a Uruguayí – členy bloku Mercosur, musí být ještě ratifikována ve 27 zemích EU. Mnoho členských zemí, například Francie, hrozí tím, že dohodu nepřijme z environmentálních důvodů.

Německá aktivistka za klima Luisa Neubauerová, která se účastnila setkání kancléřky Merkelové s aktivistkou Gretou Thunbergovou, na svém Twitteru napsala, že Merkelová vyjádřila svoje výhrady k dohodě během jejich schůzky. Kancléřka měla sdělit, že by dohodu určitě nepodepsala. Kancléřčin mluvčí v souvislosti s tím odmítl komentovat důvěrné hovory.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.