Bolsonaro torpéduje obchodní dohodu Mercosur-EU

Odlesnění Amazonie a agresivní rétorika brazilského prezidenta ohrožují obchodní dohodu s EU.

Plány brazilského prezidenta Jaira Bolsonara ohledně Amazonského pralesa a jeho ochrany a možný perónistický obrat v Argentině ohrožují ratifikaci obchodní dohody Mercosur-EU.

Po zvolení Bolsonara prezidentem se zvýšilo odlesňování brazilské části Amazonie. Bolsonarova politika oslabuje ochranu pralesa a budí obavy ochránců přírody, ale také dodává argumentační munici evropským odpůrcům dohody.

I bývalí dva brazilští ministři životního prostředí Sarney Filho a Izabella Teixeira obvinili Bolsonara, že zmařil reputaci Brazílie jako odpovědného výrobce potravin a lídra na světových enviromentálních fórech. Právě Filho upozornil na „vysoké riziko“, že někteří členové Evropského parlamentu, zejména z velkých zemědělských zemí EU (např. Francie), novou obchodní dohodu nepodpoří.

Emmanuel Macron už varoval, že Francie obchodní dohodu Mercosur-EU nepodpoří, pokud se Brazílie rozhodne pro odchod z Pařížské dohody o klimatu. Napětí mezi Brazílií a Francií je patrné: prezident Bolsonaro zrušil 29. července jednání s francouzským ministrem zahraničí a raději se šel dát ostříhat.

Německo a Norsko suspendovaly finanční dary v hodnotě 1,2 miliardy dolarů pro udržitelné projekty v Amazonii, neboť Bolsonarova vláda plánovala peníze využít ke kompenzaci farmářů ve chráněných oblastech.

Evropští diplomaté jsou toho mínění, že Bolsonarovy postoje zkomplikují přijetí obchodní dohody a poskytnou argumenty jejím odpůrcům. A obavy má i brazilský agrobyznys, který vnímá Bolsonarovy kroky i rétoriku jako hrozbu pro své obchodní zájmy.

Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru se v červenci odlesnění Amazonie ve srovnáním s minulým rokem ztrojnásobilo.

Je tu ovšem i další riziko pro obchodní dohodu Mercosur-EU. V argentinské politice se očekává návrat perónistů k moci. V případě, že v prezidentských volbách uspěje Alberto Fernández, kandidát perónistické levice, bude chtít dohodu znovu vyjednat v částech, které Argentině nevyhovují. To by mohlo, vzhledem k rostoucímu evropskému odporu, celou dohodu vrátit do bodu nula.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.