Jazzové okénko Jana Schneidera: Peaceful Heart – Gentle Spirit, Peacemeal a Song for David

Jazzové okénko Jana Schneidera přináší trojici skladeb, jejichž tématem je potřeba míru, bez válek a konfliktů – ačkoli i s mírem je to složitější, než to na první pohled vypadá.

Ostří freejazzoví synové umějí hrát také jemně a noblesně a nadýchaně a skromně: to když doprovázejí dámu. Předvedou to David Murray a Chico Freeman ve skladbě, jejíž název k tomu přímo vyzývá:  Peaceful Heart – Gentle Spirit. Tou dámou je Özay, naozaj!

Saxofonista Lee Konitz provede jeho rozverně svévolný Peacemeal, ať už to znamená cokoliv. Velkou roli zde hraje proměnlivé tempo, které naznačuje, že s tím mírem to je mnohem složitější, než se pozdává a podává. Německý filozof a spisovatel Oswald Spengler na toto téma sarkasticky podotkl, že „mír je pokračování války jinými prostředky.“

Freejazz je nejvlasnější židovská spirituální hudba, jak dokazuje kontrabasista Opher Schneider se svým  Nigun Quartet ve skladbě Song for David. Orthodoxní rytmika odsejpá jedna radost! Prostředí mi trošku připomnělo dobu, kdy jsme hrávali u Petra Himmela v prodejně jeho nakladatelství Garamond. Sluší se tu přemýšlivou hudbu ozdobit tématicky příslušným citátem z talmudu: „Kdo z hrdinů je největší? Ten, jenž si z nepřítele přítele učiní.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.