Francouzská vína jsou čím dál sladší a silnější

Pro Francouze je v současnosti běžné pít víno s obsahem 13 – 14 procent. Na etiketách vín se postupně zvyšuje uvedená míra alkoholu a víno je navíc čím dál sladší.

Fenomén alkoholičtějšího vína s vyšším obsahem cukru se v posledních desetiletích týká celé Francie. Zejména během uplynulých 15 let se posun v chuti a procentech Francouzi tolik oblíbeného moku urychlil. Proč je tomu tak? Které faktory způsobují, že obsah alkoholu je o několik stupňů vyšší napříč Francií od Bordeaux až po Burgundsko? Hlavní příčinu hledejme ve změně klimatu a horkém počasí. “Za třicet let došlo k určitému vývoji, ale za posledních 15 let se tento vývoj podstatně zrychlil,” říká Yann Rousselin, zakladatel školy degustace COAM (Cours d’Oenologie et dégustation du vin). Prvním faktorem tohoto nárůstu je skutečně změna klimatu, kdy slunce a teplo zvyšují hladinu cukru v hroznech a právě tento cukr se následně přeměňuje na alkohol. Toto platí zejména pro jižní Francii, kde vlny veder a nedostatek vody tento fenomén dále posilují.

Nejde ovšem pouze o klima. Změna je způsobena i novými vinařskými postupy, které se postupem času vyvíjely. “Došlo ke kvalitativnímu skoku“, zdůrazňuje Yann Rousselin. „Vinaři sklízejí zralejší hrozny, aby získali na chuťové komplexnosti. Zralejší a tím i sladší… Jde o nové chutě a trendy. A konečně, spotřebitelský trend posledních desetiletí tento fenomén ještě zvýraznil tím, že se objevili noví zákazníci, ti z ‘Nového světa’ (Spojené státy americké, Austrálie…) Tito ‘neofyté’ chuti začali svou iniciaci „snadnými“ víny, tedy těmi sladšími“, shrnuje Yann Rousselin.

Nový trend přizpůsobovat vína milovníkům sladkých chutí se ovšem nelíbí všem. Pro mnohé vinařské specialisty, hledající rovnováhu mezi alkoholem a kyselinkou, představuje problém. Ti, kteří preferují druhé zmíněné, tak čelí potížím, kdy ze změny klimatu směrem k teplejším létům nemají zrovna radost. Řešení zmírnění sladkosti a prevenci přezrání pak nalézají v časnější sklizni a pěstování vína ve vyšších nadmořských výškách či větrných polohách blíže pobřeží. Někdy se též snaží přikrývat hrozny vinnými listy, aby omezili sluneční svit. Nadějí pro budoucnost francouzského vína je též možnost pěstovat nové odrůdy vinné révy, zejména ty, na kterých pracuje Národní institut pro agronomický výzkum (INRAE), kdy jde o vinnou révu schopnou lépe odolávat vysokým teplotám. Milovníkům tradičního francouzského vína zbývá jen doufat, že Francouzi najdou způsob, jak zachránit své tekuté dědictví.

Více informací ve francouzštině najdete zde.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.