Světové ekonomické fórum: Energetická bezpečnost a Green Deal

Zatímco litevský prezident představil zkušenosti se zajišťováním energetické bezpečnosti a plány na rozvoj zelené energetiky, španělský premiér požaduje novou regulaci trhů s elektřinou v Evropě.

Na Světovém ekonomickém fóru (WEF – World Economic Forum) ve švýcarském Davosu představil litevský prezident Gitanas Nauseda politickým a podnikatelským představitelům zkušenosti Litvy se snižováním energetické závislosti na Rusku a plány Litvy na sedminásobné zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2030.

Nauseda se zúčastnil debatyEnergy Security and the European Green Deal“ společně se španělským premiérem Pedrem Sánchezem, místopředsedou Evropské komise Fransem TimmermansemAnou Borgovou, generální ředitelkou švédské společnosti Vatenfall, a Ester Baigetovou, generální ředitelkou dánské společnosti Novozymes.

Závislost Evropy na ruské ropě a plynu je otázkou bezpečnosti – a také morální otázkou. Nemůžeme nadále financovat ruské válečné zločiny ani mu dovolit, aby prostřednictvím fosilních paliv ovládalo Evropu. Litva se z toho poučila a nyní jsme připraveni pomoci dalším zemím EU a partnerům EU, jako je Ukrajina,“ uvedl Gitanas Nauseda, když nastínil litevské zkušenosti s postupným vyřazováním ruského plynu a ropy.

Dále poznamenal, že diverzifikace dodavatelů energie a hledání nových tras pro plyn a ropu je pouze součástí řešení energetických problémů Evropy.Evropa musí dekarbonizovat své hospodářství. Musíme přejít od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie – je to dobré pro podniky, pro lidi i pro životní prostředí,“ řekl prezident.

Rovněž představil plány Litvy zvýšit do roku 2030 výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů sedmkrát a stát se do roku 2050 klimaticky neutrální zemí. „Dnes Litva 70 % elektřiny dováží, avšak díky rozvoji větrných a solárních elektráren se do konce tohoto desetiletí staneme plně soběstačným výrobcem zelené energie,“ zdůraznil. Také vyzval společnosti zabývající se větrnou energií, aby investovaly do dvou nových větrných elektráren na moři, které mají být postaveny v Litvě.

„Trh s elektřinou v Evropě nefunguje,“ říká Sánchez

Španělský premiér Pedro Sánchez vyzval v Davosu evropské politiky k odvaze zasáhnout do selhávajícího trhu s elektřinou.

Sánchez na fóru v Davosu obhajoval politiku španělské vlády v oblasti tzv. „neočekávaných zisků“ (beneficios caídos del cielo) elektrárenských společností a prohlásil, že trh s elektřinou v Evropě nefunguje a že je třeba jednat, aby se jeho problémy vyřešily. „Když nefungují finanční trhy, politici jednají a zasahují do trhu, proč ne v případě trhu s elektřinou,“ ptal se v diskusi.

Předseda španělské vlády se zeptal místopředsedy Komise, zda si nemyslí, že nastal čas podpořit novou regulaci trhů s elektřinou v Evropě. Timmermans španělskému premiérovi odpověděl, že „musíme postupovat krok za krokem“ a že to nelze udělat „ze dne na den“, protože „vybudování tohoto trhu trvalo 30 let“.

Ilustrační foto: World Economic Forum from Cologny, Switzerland, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.