Odpuštění dluhu Řecku? Schäuble: NE!

ARD Tagesschau. Počet těch, kteří podporují dluhovou úlevu pro Řecko stále roste. Kromě MMF je to i prezident E. Macron a německý ministr zahraničí Gabriel. Ale německý ministr financí Schäuble trvá na své přísné linii.

Wolfgang Schäuble říká ne: v současné chvíli tu není žádná možnost, jak Řecku odpustit část dluhů.

Po setkání v novým francouzským kolegou Bruno Le Mairem v Berlíně sice Schäuble uvítal aktuální reformní rozhodnutí řecké vlády a parlamentu. Ale také se odvolal na dohody v euroskupině, kdy by se dalo o „dodatečných opatřeních“ hovořit až ke konci aktuálního záchranného programu. Což by bylo nejdříve v roce 2018.

Schäuble a Le Maire se sešli jen chvíli před zasedání euroskupiny v Bruselu, kde se bude také probírat aktuální stav reforem v Řecku. Minulý týden Řecko schválilo další úsporný balíček: snížení penzí a zvýšení daní, které postihuje i ty, kteří vydělávají velmi málo. Atény doufají nejen v čerstvou tranši 7,5 mld. eur, ale především právě v úlevu dluhu.

MMF tlačí na odpuštění části řeckého dluhu, např. ve formě delší doby splácení, nebo snížení úroků. Také Sigmar Gabriel vyžaduje konkrétní příslib odpouštění dluhu pro Řecko. Podle něj se Řecku stále slibuje odpuštění dluhu, když provede reformy. „Za tímto slibem musíme stát“, uvedl Gabriel. Podle Gabriela s tím souhlasí nejen MMF, ale i většina euroskupiny. „Nesmí to ztroskotat na německém odporu,“ uvádí Gabriel.

Schäuble tvrdí, že nemá mandát na odpouštění dluhu od Spolkového sněmu. Podle něj jde v podstatě o čtvrtý záchranný balíček. Bez parlamentů podle něj vůbec nejde, vyjednávat o novém programu. Bude to těžké vyjednávání a dlouhá noc, uzavírá Tagesschau.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.