Finská premiérka se zúčastní zasedání Bilderbergu

Sanna Marinová se při své cestě do USA zúčastní setkání skupiny Bilderberg. V předchozích dvou letech se setkání nekonalo.

68. setkání Bilderbergu se uskuteční 2. až 5. června 2022 ve Washingtonu. Svou účast potvrdilo přibližně 120 účastníků z 21 zemí. Jako vždy byla pozvána různorodá skupina politických představitelů a odborníků z oblasti průmyslu, financí, akademické obce a médií, jak uvádí oficiální web skupiny Bilderberg.

Setkání má být neformální s důvěrnou výměnou názorů mezi předními evropskými a severoamerickými politiky, novináři, akademiky, zástupci podniků a odborníky. Setkání se bude řídit takzvaným pravidlem Chatham House, které účastníkům umožňuje využívat získané informace, ale neprozrazovat jejich zdroj.

Marinová v úterý na Instagramu oznámila své cestovní plány, ale důvod své cesty neprozradila. Již dříve ve středu pro Helsingin Sanomat uvedla, že součástí cesty nebude setkání s prezidentem J. Bidenem.

Klíčovými tématy letošní diskuse jsou: geopolitické změny, výzvy NATO, Čína, indo-tichomořská reorganizace, čínsko-americká technologická soutěž, Rusko, kontinuita vlády a ekonomiky, narušení globálního finančního systému, dezinformace, energetická bezpečnost a udržitelnost, zdraví po pandemii, fragmentace demokratických společností, obchod a deglobalizace, chybět nebude samozřejmě téma Ukrajina.

Seznam účastníků najdete zde.

Psali jsme:

Foto: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.