Trump v Izraeli pokračoval v protiíránském kurzu

Reuters. Donald Trump řekl v pondělí při své návštěvě v Izraeli o společných obavách z Íránu, které má jak Izrael, tak arabské země a posouvají obě strany blíže. Trump tako požadoval od Íránu okamžité ukončení finanční a zbrojní podpory “teroristů a militantů”.

Bylo to stejné téma, které Trump podtrhnul při návštěvě Saúdské Arábie o víkendu při setkání s lídry řady muslimských zemí.

Trump také slíbil, že učiní, co bude nutné pro dosažení mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou, nicméně už před cestou do Svaté země dal jen málo informací o tom, jak konkrétně chce v této věci postupovat.

V úterý se má Trump sejí také s palestinským prezidentem Mahmudem Abbasem na Západním břehu v Betlému. Abbas očekává podle vlastních slov plodnou a užitečnou diskuzi.

Nicméně v oblastech Gazy už proti Trumpově návštěvě demonstrovaly desítky Palestinců a spálili přitom jeho portrét.

Po jednáních s lídry Izraele Trump znovu mluvil o íránském problému s tím, že dal najevo, že nikdy nedopustí, aby si Írán opatřil jaderné zbraně. Podle Trumpa to, co se stalo s Íránem přiblížilo mnoho částí Středního východu a Izrael. Při komentování schůzky s Benjaminem Netanjahu Trump mluvil o íránském vlivu na konflikty v Sýrii a v Jemenu, kde podporují šíitské bojovníky, nebo posílají svoje jednotky.

Podle Trumpa jsou příležitosti na spolupráci v regionu následující: posílení prosperity, poražení zla terorismu a také čelení ohrožení ze strany Íránu, který podle něj ohrožuje region a způsobuje násilí a utrpení.

Izraelský premiér hovořil o tom, že jeho země chce prosazovat mír a také má zájem o najít dohodu. Nicméně slovo s “Palestinci” z jeho úst nepadlo. Dále také Netanjahu podtrhl zájem na dosažení “míru v našem regionu” spolu s arabskými partnery, kteří se o něj budou snažit.

Konečně Netanjahu poděkoval Trumpovi za jasnou změnu americké politiky vůči Íránu, kterou Bílý dům i Trump jasně artikulovali.

Znovuzvolený pragmaticky založený prezident Íránu Hasan Rúhání se už vyjádřil v tom smyslu, že podle něj regionální stabilita nebude dosažena bez pomocí Íránu a obvinil také USA z toho, že podporují terorismus prostřednictvím rebelů v Sýrii.

Rúhání také upozornil na kontrast mezi mladými Íránci, kteří slavili na ulicích jeho znovuzvolení a Trumpem, který mluvil k celé galaxii arabských autokratů v Rijádu. Íránský prezident potvrdil, že jeho země bude pokračovat balistickém raketovém programu, který už vyvolal další sankce. Podle něj je jeho účel obranný.

Trumpova návštěva, a to první zahraniční cesta v úřadě, je zastíněna problémy doma, které souvisejí s vyšetřováním “ruské stopy” kolem lidí z Trumpova volebního a povolebního týmu a také s vyhazovem šéfa FBI Jamese Comeyeho.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.