Další z Macronových opatření pro pomoc francouzským domácnostem

Problémy spojené s vysokou inflací nechce zanedbat francouzská vláda. Jedním z opatření, která chystá pro své občany, jsou i speciální poukázky na nákup potravin.

Použití potravinových šeků bylo zvažováno již v období pandemie a jejich potřeba se nyní vedení země jeví jako ještě naléhavější. Na koho by pomoc měla být zaměřena? Ministr zemědělství minulé Macronovy vlády Julien Denormandie o příjemcích hovořil jako o „mladých lidech a rodinách s dětmi s nízkými příjmy“, hlava státu Emmanuel Macron ze své strany proklamuje podporu „nižší a střední třídy“. Jiní politici zase mluví o poskytování této podpory především mladým lidem ve věku 18-25 let. Již nyní Francouzi houfně využívají pomoc potravinových bank, potřebných je tedy nespočetně. Charitativní organizace odhadují, že počet potenciálních příjemců potravinové pomoci se týká až kolem 8 milionů Francouzů.

Francouzská politická scéna, v čele se spojenci a příznivci prezidenta, se domnívá, že toto opatření může být vynikajícím lékem na problémy spojené s inflací. Otázky ovšem vyvolává portfolio produktů, na které by se takového stravenky měly vztahovat. Bude se nárok na šek týkat organické stravy? Bude zaměřen na domácí francouzskou výrobu nebo třeba na bio potraviny? Odpovědi by se Francouzi měli dočkat po všeobecných volbách konaných ve dnech 12. a 19. června. Opatření by mělo ideálně cílit na zdravé a nekarcinogenní produkty. Francouzský institut zdraví Inserm totiž zdůrazňuje, že ve Francii v posledních letech nastal 10% nárůst podílu konzumace předem zpracovaných potravin a polotovarů ve stravě. Ten je spojen se zvýšením rizika rozvoje rakoviny a k podobnému typu stravování tíhnou zejména nízkopříjmoví občané země. „Jsou to ti nejskromnější lidé, kteří konzumují nejvíce nezdravé potraviny (mražené pizzy, nugety, čokoládové tyčinky, pomazánky…). Ty často obsahují nejméně tucet různých přísad,“ komentují situaci volení úředníci z Inserm.

Kolik bude výše šeku? Ministr hospodářství Bruno Le Maire uvedl, že částka se bude pohybovat mezi 100 a 150 eury. “Zatím nemáme definované všechny parametry, myslím, že by bylo fér soustředit se na nejskromnější domácnosti, ty, které mají opravdu problém se pořádně stravovat,” uvedl ministr.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.