Konec pohádky o rozpočtové odpovědnosti

Karel Novák píše o tom, že současná vláda má našlápnuto k rekordnímu deficitu státního rozpočtu. Pohádky ne vždycky končí dobře…

Bylo, nebylo. Skoro jako v pohádce. Kde se vzal, tu se vzal a na stole mi přistál hodně stručný a dost osekaný návrh státního rozpočtu na rok 2023 a k tomu ještě prý i rozpočtový výhled pro roky 2024 a 2025 připravený pro jednání vlády. Věřte nevěřte – moc hezké čtení.

Je to pravda velmi stručný text, ale ty údaje… Abychom dlouho čtenáře nenapínali, pojďme rovnou k deficitu rozpočtu:

                                               2023               minus 295 mld.

                                               2024               minus 297 mld.

                                               2025               minus 298 mld.

Tedy v příštích třech letech je nárůst dluhu 890 mld. a k tomu připočtěme ještě letošní plánovaný deficit  280 mld. a dostaneme 1170 mld. Kč.

Je těžká doba a tak musíme pochopit, že jinak to ani nejde. Možná si někdo i vzpomene na to, jak nově nastupující ministr financí říkal něco v tom smyslu, že není nutné být odborníkem na finance, ale hlavní je pevné politické vedení. A to je právě ten výsledek – pevného politického vedení.

A pokud se někdo bude vlády ptát, jak je to možné, kdo to všechno způsobil. Nabízím odpověď – může za to Babiš.

Za jeho vlády sice byl i v jednom roce rozpočet v plusu, ale co je to platné, když nakonec za roky 2017 až 2021 byl v souhrnu deficit rozpočtů 815 mld. Kč. Tedy státní dluh vzrostl o těchto 800 mld.

A nezaujatý čtenář dnes musí uznat, že ten Babiš byl pěkný žabař. Vždyť současná vláda ho překoná rovnou o polovinu – zadaří-li se. Myslím, že se ten jeden bilion a ještě sto miliard zvýšení dluhu za čtyři roky této vlády se bude dobře pamatovat. Bude to takový hezký milník, jak se dnes rádo říká, když se hodnotí nějaké projekty.

Tak i tento projekt rozpočtové odpovědnosti a já nevím čeho ještě, se bude dobře pamatovat.

Už vidím, jak naše slovutná Národní rozpočtová rada, která té předchozí vládě nemohla přijít na jméno, tyto deficity požehná a prohlásí je za zcela realistické a přiměřené současné situace, protože, kdo jiný za to může než Babiš a jeho vláda, že? Stejně tak i Nejvyšší kontrolní úřad, který také měl kritické zprávy k minulosti, to také vysvětlí, že to prostě jinak nejde.

Kde jsou ti slovutní nezávislí analytici, kteří „měli problémy“ v minulosti s deficity rozpočtu kolem 50 miliard? Kde jsou ta nezávislá média, která měla tolik problémů se zadlužováním nás všech na generace atd. Však to všechno dobře známe… Tyto návrhy nejsou zadlužováním? Nebo jsou tím správným zadlužováním? A co pan Fiala a jeho vláda – že by vyslali špatný signál?

Není teď ještě čas na podrobný rozbor takového návrhu rozpočtu. Jen na jedno se můžeme spolehnout – ono se toho na tom budoucím rozpočtu pro příští rok od toho, co bylo nyní předloženo, zas tak moc nezmění.

Nejsme přece už malé děti, abychom nevěděli, že každá pohádka jednou skončí a ne každá pohádka má dobrý konec.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.