Asia Times: Pákistánská vláda hledá riskantní dohodu s místním Tálibánem

Dohoda by mohla v zemi vytvořit novou enklávu a přinést vítězství islamistického teroru v jižní Asii.

Pákistán chystá dohodu o příměří s islámskou militantní skupinou Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP). Podle některých varování by ale mohla přinést další vítězství teroristickým skupinám usilujícím o zavedení islámského práva šaría v jižní Asii, napsaly noviny Asia Times.

V konfliktu mezi vládou a TTP bylo od srpna 2021 do března 2022 zabito asi 199 pákistánských vojáků a stovky civilistů. Vláda a TTP nedávno ohlásily časově neomezené příměří. Pákistán souhlasil s propuštěním některých vysoce postavených bojovníků a velitelů TTP v rámci dohody, kterou zprostředkoval afghánský Tálibán.

V Afghánistánu se podle zpráv OSN nachází nejméně 3 až 5 tisíc bojovníků TTP. Mírová dohoda s TTP by potenciálně přivedla mnoho z těchto bojovníků do Pákistánu, což by jim umožnilo vytvořit vlastní oficiálně uznané centrum moci, napsaly dále noviny.

Jedním z hlavních požadavků TTP v rámci jednání je povolení práva šaría v oblastech, které už kontroluje, což se týká především částí provincie Chajbar Paštúnchwá. I když TTP formálně akceptuje požadavek pákistánské vlády na své rozpuštění, panují obavy, že hnutí ve své činnosti bude pokračovat a bude prosazovat právo šaría podobně jako to dělá Talibán v Afghánistánu. Jednání s TTP je pro pákistánskou vládu „riskantním obchodem“, hodnotí situaci list.

Mnozí si také kladou otázku, proč se současná pákistánská vláda, i přes řadu nesplněných dohod z minulosti, znovu pustila do jednání s TTP. Jednou ze souvislostí je situace a postavení pákistánské armády, jinak vlivného politického aktéra v Pákistánu. Pákistánská armáda, která už čtyři roky tvrdí, že TTP poráží, je nyní pod přímým politickým tlakem díky spojenectví s bývalým premiérem Imramem Chánem. Mnoho politických skupin v Pákistánu považuje pákistánskou armádu za částečně, ne-li přímo odpovědnou za to, že zemi přivedla na pokraj bankrotu.

TTP si je dobře vědoma nejisté politické situace Pákistánu. Podle některých jí to umožňuje vyjednávat z pozice síly a snažit se rozšířit svůj vliv. Skutečná síla hnutí se ale opírá spíše o mimoregionální podporu, kterou širší “hnutí” Tálibán dostává zejména z Číny. Ta opakovaně potvrdila, že respektuje způsob, jakým se Tálibán rozhodl spravovat Afghánistán, a v zájmu svých ekonomických zájmů současně vyvíjí tlak na pákistánskou vládu, aby s TTP dojednala smír.

TTP totiž v poslední době opakovaně útočí na čínské zájmy, projekty a personál v Pákistánu, takže Čína se snaží, aby Pákistán vyšel některým požadavkům TTP vstříc a “ukončil válku této skupiny proti čínsko-pákistánskému hospodářskému koridoru”, uvedl pro Asia Times jeden nejmenovaný pákistánský politik.

Současné rozhovory mezi vládou a TTP jsou však značně riskantní. Mohly by vést k vytvoření oficiálně uznaného „území Tálibánu“ uvnitř Pákistánu. A mohly by se stát předehrou k dalšímu období islamistického terorismu v Pákistánu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.