Fatální znečištění aneb Ekologické důsledky války na Ukrajině

Důsledky pro životní prostředí nikdy nebyly během válek nejvyšší prioritou. Zásadní však je, že dopad války na životní prostředí může výrazně zvýšit počet lidí postižených válečnými událostmi.

Ničení životního prostředí je sice již uznáno Mezinárodním trestním soudem jako válečný zločin a sankcionováno zákonem, ale stávající právní ochrana je nedostatečná a nedůsledná, napsala Jevhenija Zasiadková pro italský think tank Istituto per gli Studi di Politica Internazionale (ISPI).

Ukrajinská vláda v čele s ministerstvem životního prostředí a občanskou společností pracuje na shromažďování důkazů o zločinech proti životnímu prostředí, aby mohla Rusko postavit před soud. Ecoaction, jedna z takových organizací občanské společnosti, dosud monitorovala 252 případů potenciálně nepříznivých škod na životním prostředí způsobených ruskou agresí, které ovlivnily životní prostředí nejen na Ukrajině.

První odhady ministerstva životního prostředí o škodách na životním prostředí způsobených válkou však činí 5,8 miliard dolarů. Zejména východní Ukrajina je silně industrializovaná, což zvyšuje riziko ekologických katastrof.

Chráněné oblasti v ohrožení

Válka Ruska proti Ukrajině již zasáhla celkem 900 chráněných oblastí, což představuje téměř třetinu všech ukrajinských chráněných oblastí. Zničení hrozí také mnoha mezinárodně významným lokalitám volně žijících živočichů a rostlin. Od roku 2014 se 44 % nejcennějších území přírodních rezervací nachází ve válečné zóně, pod dočasnou kontrolou ruských útočníků nebo jinak nepřístupných pro Ukrajinu.

Zásadní je, že dopady ruské agrese na životní prostředí budou mít také významné a dlouhodobé důsledky pro znečištění půdy a vyloučení orné půdy, což může vést ke snížení produkce plodin, která je pro zbytek světa klíčová. Poškození životního prostředí může vést také k masové migraci ze znečištěných oblastí. To jako takové je dalším důkazem toho, že konflikt se netýká pouze Ukrajiny, ale i několika dalších zemí.

Celý článek je dostupný zde v angličtině.

 

Psali jsme: 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.