Velká Británie by mohla odříznout Evropu od dodávek plynu, napsaly Financial Times

Reagovala by tak na možné nedostatky plynu doma během zimy.

Podle novin Financial Times by Velká Británie mohla tuto zimu čelit vážnému nedostatku plynu a v takovém případě by země mohla zcela zastavit dodávky energie do kontinentální Evropy.

Podle deníku hrozí, že složitá situace na domácím trhu Velké Británie zcela přeruší dodávky přes dvoustranné propojení vedoucí přes Severní moře do Belgie a Nizozemska.

Elektrárenská společnost National Grid uvedla, že britská vláda každoročně přezkoumává plán dodávek a současné rozhodnutí „odráží okolnosti“. Vláda uvedla, že si je „zcela jista“ bezpečností dodávek energie před zimou, a tvrdí, že má „jeden z nejspolehlivějších a nejrozmanitějších energetických systémů na světě“.

Uvedla, že věří, že stav nouze v oblasti plynu je „extrémně nepravděpodobný“.

Řada místních a evropských energetických společností nicméně vyzvala vládu Spojeného království, aby pokračovala ve spolupráci s EU, a varovala před možnými negativními důsledky pro ekonomiku.

Ještě v březnu země odmítala platit za ruský plyn v rublech podle nového systému. Na Gazprombank, která prováděla platby v rámci rublového režimu plateb za plyn, se vztahují britská omezení.

Orgány Spojeného království udělily bance Gazprombank a jejím pobočkám licenci k přijímání plateb za dodávky plynu do EU pouze do 31. května.

V souvislosti s omezením dodávek ze Severního proudu a problémy s údržbou plynovodu se země EU obávají, že se schyluje k energetické krizi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.