Německé ekonomice hrozí v případě zastavení dodávek ruského plynu „vážná krize“

Jsou dodávky plynu pro domácnosti důležitější než dodávky pro průmysl? Prezident německého Svazu chemického průmyslu to zpochybňuje a varuje před „infarktem německé ekonomiky“.

V případě úplného zastavení dodávek plynu z Ruska hrozí německému hospodářství „vážná krize”, uvedl pro Süddeutsche Zeitung prezident Německého svazu chemického průmyslu (VCI –Verband der Chemischen Industrie) Christian Kullmann. „V případě úplného embarga na plyn se obávám infarktu pro německou ekonomiku, včetně našeho průmyslu,“ řekl Kullmann. Vzhledem k tomu, že chemické produkty jsou v Německu potřebné „pro 90 % všech výrobních procesů“, země by se bez chemického průmyslu „zastavila“, dodal lobbista. Na otázku, zda je třeba v případě možného přídělu plynu upřednostnit průmysl před domácnostmi, Kullmann zdůraznil význam zajištění pracovních míst a příjmů. „To je pro společnost důležitější než plné zajištění soukromých dodávek plynu. K čemu by bylo dobré, kdyby domácnosti plyn nadále dostávaly, ale nemohly by za něj platit,“ zeptal se.

Vláda varovala, že rozhodnutí Ruska zastavit dodávky plynu způsobí vážné škody celé ekonomice, zvýší se nezaměstnanost a řada podniků může zkrachovat. Mnoho společností napsalo vládě dopisy, v nichž zdůrazňují, jak „systémově důležité“ jsou, a často zdůrazňují svou roli v tom, co by mohlo být dlouhou řadou výrobních kroků pro klíčové produkty. Používání zemního plynu v průmyslových procesech, jako je výroba chemikálií, nelze nahradit ze dne na den. Společnosti se mohou buď snažit provozovat operace efektivněji, nebo snížit či ukončit výrobu.

Zdroj: Julian Wettengel, „German economy faces “severe crisis” in case of Russian gas supply halt – chemical industry“ (Clean Energy Wire, 12.07.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.