Bloomberg: EU může zrušit sankce vůči některým Rusům kvůli “nepřesvědčivým důvodům”

Evropská unie jedná o částečném zrušení sankcí uvalených na ruské občany kvůli situaci na Ukrajině, uvedla dnes agentura Bloomberg.


Agentura tuto informnaci uvedla s odvoláním na své zdroje. Podle zprávy podalo asi 30 osob na EU žalobu kvůli restriktivním opatřením a dalších asi 10 osob se přímo domáhá vyškrtnutí z “černých” seznamů. Konkrétně fyzické a právnické osoby podaly celkem 41 žalob kvůli sankcím EU.

Právní služba Evropské rady potvrdila oprávněnost některých z těchto žádostí: důkazy o jejich zapojení do událostí na Ukrajině jsou buď nepravdivé, zastaralé, nebo nepostačují k uložení omezení.

Jména ani přesný počet Rusů nebyly upřesněny. Každý případ, kdy je platnost sankcí u soudu odmítnuta, představuje pro EU vážné reputační a ekonomické náklady, uvedla také agentura.

Zároveň je vyškrtnutí ze sankčních seznamů možné pouze se souhlasem členských států EU. Někteří diplomaté varovali evropské země před unáhlenými rozhodnutími v této oblasti, uvedly dále zdroje agentury Bloomberg.

Evropská unie uvalila sankce na několik stovek osob, včetně podnikatelů, úředníků, diplomatů a vedoucích pracovníků médií, kteří podle Bruselu těží ze situace na Ukrajině a z vazeb na ruské úřady, dodala publikace. Podle agentury Bloomberg omezení u soudu napadli miliardáři Andrej a Aleksandra Melničenkovi (hnojiva), Alexej Mordašov (ocel) a Ališer Usmanov (metalurgie).

Podle dalších informací už USA změkčily některé sankce proti Rusku. Americké ministerstvo financí povolilo řadu transakcí s Ruskem. “Veškeré transakce… týkající se: výroby, produkce, prodeje nebo přepravy zemědělských produktů, zařízení, léků, zdravotnických prostředků, náhradních dílů a součástí nebo aktualizací softwaru pro zdravotnické prostředky,” uvedlo ministerstvo financí ve zveřejněném dokumentu. Kromě toho USA zrušily sankce proti bývalé dceřiné společnosti Gazpromu Gazprom Germania.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.