Německo: Měsíční jízdenka „za pár eur“ slaví úspěch

Levné jízdné přispělo podle statistik k výrazně vyššímu počtu cest po železnici, ale co bude dál, až tato nabídka skončí?

Německá vláda v reakci na zvýšení cen energií rozhodla o řadě opatření. Jedním z nich byla velice levná jízdenka na veřejnou dopravu.

Podle údajů Spolkového statistického úřadu má jízdenka za 9 eur významný dopad na mobilitu v Německu. V červnu 2022 byly celostátní pohyby v železniční dopravě v průměru o 42 % vyšší než v červnu 2019. V úvahu byly brány cesty po železnici dlouhé 30 kilometrů a více, informoval web Statista.

Německý ministr dopravy zvažuje pokračování celostátní jízdenky na veřejnou dopravu za 9 eur

Vzhledem k úspěchu současné jízdenky je německý ministr dopravy Volker Wissing ochoten uvažovat o její alternativě, avšak až na konci roku. Politik Svobodných demokratů (FDP), který je nakloněn podnikání, řekl tiskové agentuře dpa, že je důležité počkat do listopadu, kdy bude k dispozici více údajů, aby bylo možné lépe zjistit úplný obraz o tom, jaký byl přínos a zda stojí za to zavést něco podobného natrvalo.

Mezi návrhy, které jsou zatím na stole, patří zavedení měsíčních jízdenek za 69 eur nebo roční jízdenky za 365 eur, ale zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí. Podle Wissinga bude nakonec o složitosti jakéhokoli nového systému rozhodovat jeho financování. „Potřebujeme model, který se vejde do rozpočtů jednotlivých spolkových zemí a také do společného (spolkového) rozpočtu.“ Nabídka měsíční jízdenky za 9 eur platí od června do srpna letošního roku a spolkovou vládu stála přibližně 2,5 miliardy eur.

Minulý týden Svaz německých dopravních podniků (VDV) navrhl jako náhradu za devítieurovou jízdenku trvalou jízdenku za 69 eur, která by podle něj mohla být zavedena již v září. Hlavním přínosem takové jízdenky by podle vyjádření dopravních podniků bylo snížení používání automobilů a také pokračující částečné zmírnění vyšších životních nákladů způsobených zejména rostoucími cenami energií.

Zdroj: Hannah Naylor, „German transport minister considers follow-up of nationwide 9-euro public transport ticket“ (Clean Energy Wire, 19.07.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.