Vědci našli způsob, jak sledovat zemětřesení na Zemi prostřednictvím balónové sítě

Výzkum vibrací vyvolaných zemětřesením by se mohl rozšířit i na planetu Venuši, která je podobně velká jako Země.

Vědci objevili způsob, jak sledovat zemětřesení na Zemi a Venuši pomocí sítě speciálně vybavených balónů, uvádí Geophysical Research Letters. „Pohyby půdy vyvolané seismickými vlnami vytvářejí akustické vlny šířící se vzhůru atmosférou, což představuje praktické řešení pro dálkový průzkum nitra planet,“ tvrdí studie. Po zemětřesení se totiž povrch planety Země rozvibruje podobně jako povrch bubnu. Tyto vibrace vytvářejí zvukové vlny o nízkých frekvencích, které se šíří vzhůru atmosférou.

V roce 2021 bylo u pobřeží východní Afriky vypuštěno 16 balonů s mikrobarometry. Přístroje, které letěly tisíce kilometrů daleko, zaznamenaly podobné zvukové vlny připomínající zemětřesení o síle 7,3 stupně na pevnině poblíž ostrova Flores. Vědcům se podařilo přesně určit epicentrum zemětřesení a vypočítat jeho sílu. Výzkum se zřejmě rozšíří i za hranice planety Země. Pozorování na Zemi totiž podle vědců jasně ukazují možnost provést podobný experiment v atmosféře Venuše, jejíž vnitřní struktura je zatím málo známa.

„Vědci již dříve experimentovali s myšlenkou detekce zemětřesení na Venuši pomocí orbitálních sond. Balóny pro detekci zemětřesení však mají lepší rozlišení,“ vysvětlil David Mimoun, planetární vědec z univerzity v Toulouse ve Francii a jeden z autorů výzkumu.

V nadcházejících letech plánuje NASA dvě mise k Venuši. Údaje získané z balónů mohou pomoci pochopit, proč se dvě planety, které jsou si podobné velikostí i vzdáleností od Slunce, tak liší.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.