Hubbleův teleskop pořídil snímky velmi podivně tvarované galaxie

Podle odborníků se má jednat o unikátní, nepravidelnou galaxii, ve které dochází k rychlé tvorbě nových hvězd.

Evropská kosmická agentura, která zveřejnila snímek nepravidelné galaxie NGC 1156, ji označila za zázrak galaktické morfologie. Na snímku netradiční galaxie vynikají šarlatové oblasti, kde dochází k rychlé tvorbě nových hvězd.

Trpasličí galaxie NGC 1156 se nachází ve vzdálenosti 25 milionů světelných let v souhvězdí Berana. Podle vědců má úžasnou unikátní strukturu a nelze ji přiřadit ani k eliptickým galaxiím, ani k tvarově složitějším spirálním galaxiím, známým parametrům těchto objektů prostě neodpovídá.

Astronomové považují NGC 1156 za izolovanou galaxii, protože v její blízkosti se nenacházejí žádné jiné galaxie, které by ovlivňovaly její tvar nebo tvorbu nových hvězd.

Jak časopis uvedl, pro spirální galaxie je typická centrální výduť tvořená staršími, slabšími hvězdami, která je obklopena plochým rotujícím diskem horkých mladých hvězd. NGC 1156 má sice hustě zaplněné centrum staršími generacemi hvězd, ale její mladší hvězdy se nenacházejí v charakteristických spirálních ramenech obíhajících kolem galaxie. Vzhledem k tomu, že NGC 1156 nemá žádný výrazný tvar (ani spirální, ani eliptickou strukturu), astronomové ji klasifikovali jako trpasličí nepravidelnou galaxii.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.