Průmyslová výroba v Asii v září poklesla

K příčinám poklesu patří nižší poptávka v Číně a vyspělých ekonomikách i cenové tlaky.

Průmyslová produkce v září ve většině asijských zemí klesla. Důvodem byla nižší poptávka v Číně a vyspělých ekonomikách a přetrvávající cenové tlaky, uvedla agentura Reuters.

Index podnikatelské aktivity (PMI) se snížil na Tchaj-wanu ze 42,7 % na 42,2 %, ve Vietnamu z 52,7 % na 52,5 %, v Malajsii z 50,3 % na 49,1 %, v Japonsku z 51,5 % na 50,8 % a v Indii z 56,2 % na 55,1 %. Index podnikatelské aktivity v Japonsku dosáhl v září dvacetiměsíčního minima.

Podle oficiálních údajů se index podnikatelské aktivity v Číně zvýšil ze 49,4 % na 50,1 %, ale podle informací soukromé podnikatelské publikace Caixin/Markit index PMI klesl ze 49,5 % na 48,1 %.

Tyto statistiky zhoršují vyhlídky asijských ekonomik na zotavení z pandemie Covid-19 a také ukazují na zvýšenou pravděpodobnost zpomalení globální ekonomiky, protože hlavní centrální banky prudce zvyšují klíčové sazby, aby zpomalily inflaci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.