Migrace ve Středomoří: Organizované cesty nebo zachraňování?

Nevládní lodě plující pod cizími vlajkami pravidelně vozí zachráněné migranty do italských přístavů. V Itálii toho mají ovšem někteří už dost.

Zatímco v úterý večer bylo všem migrantům z plavidla Geo Barents umožněno se vylodit v Itálii na břeh, lodi Ocean Viking s 234 zachráněnými lidmi na palubě to dovoleno nebylo a míří podle posledních zpráv do Francie. Tento postup konzultovali italská premiérka Giorgia Meloniová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Krajně pravicová politička a její nová vláda chtějí tvrději zakročit proti nevládním organizacím a středomořským migrantům.

Matteo Salvini pokládá činnost nevládních lodí za „stále nebezpečnější organizované výlety“. Podle něj „každý, kdo je na palubě těchto lodí, zaplatí asi 3000 dolarů“. A dále k tomu dodal: „Musíme potlačit nejen obchodování s lidmi, které je již nyní obrovské, ale i se zbraněmi a drogami, které jsou s obchodováním s lidmi spojeny.“

V podobném duchu se vyjádřil místopředseda regionu Kampánie Fulvio Bonavitacola: „Člověk se diví, proč existuji lodě, které pravidelně připlouvají. Stalo se to běžnou službou nevládních organizací, nikoli záchrannou službou. Humanitární hledisko je dominantní, ale Itálie se nemůže stát konečnou stanicí všech migračních toků a stát stranou a přihlížet.“

Italská platforma Adnkronos informovala o důvěrném dokumentu unijní agentury Frontex, z nějž vyplývá, že „migranti přicházející z Libye prohlašují, že si před odjezdem ověřili přítomnost nevládních organizací v oblasti, a vysvětlují, že v případě nepřítomnosti lodí nevládních organizací ve Středozemním moři mnozí odmítají odjet“.

„V otázce bezpečnosti a boje proti nelegálnímu přistěhovalectví se Italové vyjádřili u volebních uren a zvolili náš program a naši vizi,“ vyjádřila se premiérka Giorgia Meloniová na Facebooku. „Naším cílem je bránit zákonnost, bezpečnost a důstojnost každého člověka. Proto chceme zastavit nelegální přistěhovalectví, zabránit novým úmrtím na moři a bojovat proti pašerákům lidí,“ zdůraznila premiérka.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.