Itálie odmítá vstup migrantů zachráněných loděmi nevládních organizací

Šéfka vlády Giorgia Meloniová a ministr vnitra Matteo Piantedosi jsou neoblomní: odpovědnost za migranty na lodích nevládních organizací nesou země, pod jejichž vlajkou plují.

„Nemůžeme přijímat migranty, které na moři zachraňují zahraniční lodě operující bez jakékoli koordinace s úřady,“ uvedl ministr vnitra Matteo Piantedosi.

Také vyzval k větší „solidaritě“ ze strany Evropy a zdůraznil, že právě země, pod jejichž vlajkou tyto lodě plují, by měly migranty přijmout, když jich nyní na palubách lodí „Humanity 1“, „Geo Barents“ a „Ocean Viking“ čeká kolem tisícovky, aby se dostali do bezpečného přístavu poblíž italského pobřeží. (Loď „Humanity 1“ pluje pod německou vlajkou a další dvě pod norskou).

„Musíme si uvědomit, co je to mořské právo, na které se tak často bezdůvodně odvoláváme. Pokud na moři narazíte na loď v nouzi, jste povinni zachránit osoby na palubě. Pokud však převážíte migranty mezi pobřežím Afriky a Itálie, otevřeně tím porušujete námořní právo a mezinárodní právo,“ řekla Meloniová.

Přestože to mnozí popírají, přítomnost nevládních organizací na moři je pobídkou pro obchodníky s lidmi, kteří dobře vědí, že jakmile se ocitnou na moři, mohou počítat s pevnou podporou, a to i proto, že Itálie až dosud vždy otevírala své přístavy. Nyní se však vláda změnila a změnila se i její politika, což velmi mrzí ty, kteří vždy mohli volně nakládat s italskými teritoriálními vodami.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.