„Dovoz“ migrantů do Itálie?

„Zatímco nevládní organizace vyprávějí pohádky o záchraně na moři a popírají nárůst přílivu migrantů, reálné zprávy odhalují jinou pravdu,“ napsala Francesca Galiciová pro italský list Il Giornale.

Letos bylo v centrální části Středozemního moře zachráněno 10 tisíc migrantů, které lodě nevládních organizací převezly do Itálie. V roce 2021 jich bylo 6 tisíc. Nárůst, který dosahuje vrcholu v posledních týdnech a který v rozporu s tvrzením nevládních organizací odráží nárůst vylodění v naší zemi za poslední rok: od 1. ledna jich bylo 71 tisíc, oproti 46 tisícům za prvních devět měsíců loňského roku (+65 %) a za celý rok 2021 již přesáhly 67 tisíc, cituje Galiciová statistiky.

Čísla, která hovoří jasně a která nemohou být mystifikována nevládními organizacemi, které ve snaze co nejlépe využít situace zvyšují počet lodí na moři: lodí, které stojí peníze, které je třeba koupit a udržovat. V provozu je nejméně sedm plavidel a brzy přibude i Sea Watch 5, která pojme až 500 osob.

Ze 71 000 migrantů, kteří se letos vylodili v Itálii, byla polovina (asi 35 000) zachráněna na moři (kromě lodí nevládních organizací zasahovala plavidla pobřežní a finanční stráže a také civilní obchodní plavidla). Druhá polovina cestovala na lodích, které přijely samostatně. Mezi národnostmi vyloděných vynikali Tunisané (14 577), následovaní Egypťany (14 134) – ti ovšem nepatří mezi osoby, které potřebují mezinárodní pomoc.

Změní se něco s příchodem nové vlády?

Jak informovala italská agentura ANSA, otázka lodí nevládních organizací – jako součást celkového řízení imigrační agendy – bude na stole příštího středopravicového osazenstva Ministerstva vnitra, které slibuje zpřísnění.

Giorgia Meloniová, jejíž strana Fratelli d’Italia v nedávných volbách zvítězila, opakovaně hovořila o námořní blokádě (blocco navale) proti migrantům překračujícím Středozemní moře.

„Strana Fratelli d’Italia navrhuje námořní blokádu, protože, jak jsme již tisíckrát vysvětlovali, jde o evropskou misi ve shodě se severoafrickými státy, která má společně s nimi zastavit obchodování s lidmi a zřídit na africkém území hotspoty spravované společně s Evropskou unií, kde se budou prověřovat žádosti o azyl a rozlišovat ty, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu, od těch, kteří tento nárok nemají. Od roku 2011 do současnosti, tedy za vlády levice, se u italských břehů vylodilo více než 800 000 migrantů. I při velmi velkorysém výkladu uprchlických pravidel, který Itálie v posledních letech uplatňuje, získalo právo na azyl nebo ochranu pouze 8 % osob, které se na území Itálie ocitly nelegálně. Ostatní, téměř všichni svobodní dospělí muži v produktivním věku, jsou prostě nelegální přistěhovalci,“ řekla Meloniová.

Podle některých je ovšem námořní blokáda ve smyslu „pásu válečných lodí ve Středozemním moři neuskutečnitelná“. A jak napsal Alessandro Mazzola ve svém příspěvku pro The Conversation, „je v rozporu s mezinárodním právem, neboť může být provedena jednostranně pouze v případě války, a to napadenou zemí. I za předpokladu, jak Meloniová tvrdí v reakci na kritiku, že se na námořní blokádě podaří dohodnout s úřady v Libyi (hlavní země, odkud se migranti snaží dostat přes moře do Itálie), je samozřejmé, že taková vojenská akce na středomořských trasách by byla přinejmenším nezodpovědná.“

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.