Jazzové okénko Jana Schneidera: Vzpomínka na Pavla Smetáčka, Afro Lypso a Stroj na nic

Dnešní jazzové okénko, které pro nás připravuje Jan Schneider, nabízí mimo jiné vzpomínku na hudebníka Pavla Smetáčka.

Zemřel Pavel Smetáček, noblesní klarinetista a saxofonista a skladatel a aranžér a kapelník, jedna z nejvýznamnějších postav československého jazzu. Dovolím si jej připomenout krásnou skladbou „Bloudění“, kterou napsal pro Evu Olmerovou. Jeho klarinet zdobí rozkošnou skladbičku, která se ve skutečnosti jmenuje „Budulínek příčněhlavý“. Celou tuto desku Evy Olmerové s Traditional Jazz Studiem pokládám za jeden z vrcholů českého jazzu, což potvrzuje Smetáčkova mysteriózní kompozice „Look, He Is Here“ s textem recitujícího Petra Landera. Bylo nám ctí, Mistře!

Perkusista a kapelník Mongo Santamaria hraje se svou kapelou Afro Lypso – je zde slyšet moc pěkná, šťavnatá rytmika, s jakým potěšením tříská do činelů bubeník Carmello Garcia, doprovázen perkusivním kolorytem kapelníkovým, za vydatné podpory basisty Victora Venegase. Pianista Rodgers Grant hraje přesně to, co charakterizuje latin-jazz, což je krásně slyšet vždy poté, co kapela zahraje téma a pak se otevře prostor pro sólistu. První ho využije trumpetista (a autor této skladby) Marty Sheller, pak naváže nádherným tónem (připomínajícím Paula Gonsalvese) Hubert Laws a posledním je se svým zajímavě zadrhávaným sólem Bobby Capers.

Na závěr opět něco poněkud výstředního. Po vyposlechnutí vynikajícího rozhovoru Ivana Hoffmana s Janem Kellerem o tom, jak s odstupem času hodnotí fungování Evropského parlamentu a Evropské unie vůbec, se mi zcela nevyhnutelně vynořila v paměti vzpomínka na jednu z oblíbených skladeb našeho mládí: Radim Hladík s Blue Effect a jejich „Stroj na nic“ (text Zdeněk Rytíř).

Pět set wattů má stroj na nic / spoustu drátů, nedělá nic / lidé se mu slepě klaní / jako bohu, dámy, páni

Dámy a pánové stroj na nic nedělá nic /připojení na síť je prováděno / přes zvláštní usměrňovač / umístěným na spodku chassi / po stisknutí tlačítka CHOD / se nic nestane!

Ve dne v noci pracuje tu / jen stroj na nic vládne světu / krásný, lesklý, velký, zdatný / je to Pán Bůh, málo platný

Pakliže je stroj v chodu / uchopíme jej do levé ruky tak / aby palec směřoval dolů / poté ukazovákem opačné ruky / stiskneme pixel na pravé straně přístroje / stroj opět nedělá nic

Kliky, klapky jemně hučí / hymnu strojů, jež mě mučí / ve dne v noci pracuje tu / tak stroj na nic vládne světu

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost / kterou jste věnovali předvedení našeho převratného vynálezu / nelíbí-li se vám, vůbec nic se nestalo / na shledanou

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.