Si Ťin-pching se vydal na diplomatickou ofenzívu na Blízký východ

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu přijel do Saúdské Arábie, aby představil Čínu jako konkurenční alternativu k dlouhodobé dominanci USA v regionu.

Očekává se, že Si bude v Rijádu až do pátku a setká se s nejméně 14 blízkovýchodními lídry na summitu o spolupráci a rozvoji zemí Perského zálivu a vůbec prvním arabsko-čínském summitu o spolupráci a rozvoji.

Jedná se o poslední z bleskových setkání Siovy diplomacie, která zahrnuje schůzky s více než 25 hlavami států od doby, kdy si v říjnu zajistil třetí funkční období v čele Číny. Tyto summity umožňují Siovi prezentovat Čínu jako přátelského a spolehlivého spojence.

Pro Peking jsou summity příležitostí k prohloubení jeho diplomatického a ekonomického vlivu na Blízkém východě, zatímco Bidenova administrativa zaměřuje pozornost a zdroje na boj proti vnímané hrozbě Číny v Indopacifiku.

Bidenova administrativa ovšem varovala blízkovýchodní země před možnými riziky spojenými s přijetím Pekingu.

Ilustrační foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.