Francouzský soud potvrdil doživotní trest pro teroristu z vlaku

V roce 2015 světem otřásl případ šestadvacetiletého útočníka s marockými kořeny ve francouzském vlaku Thalys. Nyní pro teroristu padl finální verdikt.

Ani podat odvolání nepomohlo střelci z vlaku, který se ozbrojen kalašnikovem rozhodl pálit do lidí ve francouzském vlaku Thalys. TGV Thalys jsou vysokorychlostní vlaky spojující Paříž, Brusel, Amsterdam, Kolín nad Rýnem a některá další města. Těžce ozbrojený islamista a marocký státní příslušník Ayoub El Khazzani zde v srpnu 2015 pozvedl zbraň na palubě vlaku projíždějícího severní Evropou chvíli poté, co vlak Thalys přejel do Francie z Belgie. Naštěstí byl osud k cestujícím milosrdný a než islamista kohokoli zabil, přemohli ho tři spolucestující Američané. Spencer Stone, bývalý voják, popsal, jak on a jeho přátelé viděli Ayouba El Khazzaniho zvedat pušku Kalašnikov a připravovat se k zahájení palby. Muže zneškodnili a později dostali francouzské občanství jako odměnu za hrdinství.

Pařížský soud v prosinci 2020 uznal obžalovaného vinným z pokusu o vraždu s úmyslem spáchat terorismus, ačkoliv se El Khazzani pokoušel vysvětlit, že „by nemohl nikoho zabít“. Odvolací soud pak minulý týden potvrdil doživotní trest. Verdikt o doživotí doprovodil vyjádřením, že muž stráví ve vězení minimálně 22 let nepodmíněně. Doba útoku v Thalys byla pro Francii velmi krušnou. Země se ještě vzpamatovávala z traumatu útoků islamistických radikálů v Paříži na satirický časopis Charlie Hebdo a košer supermarket. V listopadu téhož roku bylo při sérii koordinovaných islamistických útoků na pařížskou koncertní síň, bary a stadion zabito 130 lidí. Toto pohnuté období ztvárnil americký režisér a herec Clint Eastwood, když natočil film založený na útoku v Thalys s názvem „Paříž 15:17“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.