V Bruselu proběhne velký národní protest zaměstnanců

Energetická krize dnes způsobí velký národní protest v Belgii. Proti obrovským výdajům domácností se ozvou belgičtí zaměstnanci a doprava v zemi bude ochromena.

Provozovatelé metra, autobusů a tramvají ve všech regionech v Belgii potvrdili, že jejich služby budou v pátek 16. prosince přerušeny v důsledku demonstrace v Bruselu. I tamní letiště již uvedlo, že akce způsobí narušení provozu, protože se očekává, že se zúčastní velký počet jeho zaměstnanců. Komplikace očekávají provozovatelé veřejné dopravy STIB (bruselský dopravce) a De Lijn (provozovatel dopravy ve Flandrech). „V ten den bude přerušen provoz autobusů, tramvají a metra STIB. STIB žádá cestující, aby si našli alternativy pro své cesty a bude poskytovat informace o situaci v reálném čase,“ stálo v pondělním prohlášení společnosti. Dopravce De Lijn také potvrdil, že demonstrace naruší autobusovou a tramvajovou dopravu ve Flandrech, i když zatím nemůže komentovat rozsah přerušení. V pátek bude fungovat upravený jízdní řád postavěný na možnostech řidičů, kteří budou pracovat. Rovněž valonský provozovatel veřejné dopravy TEC očekává v pátek narušení své sítě. Vlakové spojení by pak mělo zůstat zachováno, vzhledem k tomu, že pátek znamená národní demonstraci, nikoli stávkovou akci. Národní železniční dopravce SNCB proto neočekává, že by jeho služby byly v pátek přerušeny.

Protesty a stávkové akce v Belgii probíhaly často po celý letošní rok. Belgičané vycházeli do ulic a volali po cenově dostupné energii a finanční pomoci pro zaměstnance v celé zemi. Téměř všechny výdaje domácností, včetně plynu a elektřiny, pohonných hmot a potravin, zdražují a „škrtí občany,“ stojí v prohlášení belgického odborového svazu ABVV-BBTK. Řada společností propouští zaměstnance a ač byla přijata některá opatření na ochranu zaměstnanců (mezi nimi 6% snížení DPH na plyn a elektřinu, rozšíření sociálního tarifu a základní energetický balíček), tyto kroky dle odborů slouží pouze jako „náplasti, které nezastaví krvácení, ale pouze oddálí nevyhnutelný masakr.“ „Co nám dají zaměstnavatelé a vláda pod vánoční stromeček? Nejistotu a velmi pochmurnou budoucnost naší peněženky.“ Odbory volají po daňových reformách, které poskytnou větší ochranu lidem s nízkými mzdami, aniž by se zrušily dávky, a po „skutečné“ společenské dohodě s vládou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.