Většina Japonců je proti zvyšování daní na financování vojenské expanze

Podle nového průzkumu je většina Japonců proti militarizaci rozpočtu i daní a obává se důsledků vojenské expanze pro vztahy se sousedy.

Většina Japonců nepodporuje zvyšování daní na financování největšího vojenského rozvoje Japonska od druhé světové války, uvedla agentura Reuters s odvoláním na průzkum společnosti Keyodo.

Japonská vláda minulý týden oznámila, že vynaloží celkem 320 miliard dolarů na nákup raket schopných zasáhnout cíle v Číně a přípravy Japonska na případný delší konflikt. Japonský premiér Fumio Kišida v prosinci prohlásil, že jeho vláda nebude zvyšovat daně v příštím fiskálním roce, který začíná 1. dubna. Postupné zvyšování daní na zajištění většího rozpočtu na obranu je v plánu v letech 2024 – 2027.

Téměř 54 % respondentů průzkumu Keyodo se vyslovilo proti zvýšení daní na vojenské výdaje a 87 % respondentů označilo Kišidovo vysvětlení potřebnosti vyšších daní za nedostatečné. Celkem 61,0 % respondentů se domnívá, že by posílená vojenská kapacita Japonska mohla vyvolat napětí v sousedních zemích, jen 33,9 % respondentů se takového vývoje neobává.

Průzkum také ukázal, že podpora Kišidovy vlády se oproti předchozímu měsíci nezměnila a dosáhla 33,1 %, což je nejhorší výsledek od doby, kdy se Kišida ujal funkce premiéra. Počet těch, kteří s politikou vlády nesouhlasí, zůstává na 51, 5 %. Klesající podpora má souvislost s kauzou Církve sjednocení a jejím sponzorováním.  Nedávno došlo k odhalení vazeb mezi vládní Liberálnědemokratickou stranou a touto církví, které se staly středem pozornosti v souvislosti s vraždou bývalého premiéra Šinzó Abeho. Útočník přiznal, že choval zášť vůči této náboženské skupině kvůli tomu, že jeho matka jí poskytovala velké dary.

Průzkum veřejného obvolal 509 náhodně vybraných domácností oprávněných voličů s pevnou telefonní linkou a 2 245 mobilních telefonních čísel. Získal odpovědi od 425 domácností a 626 uživatelů mobilních telefonů, uvedla japonská agentura.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.