Hlavní tahouni ruské ekonomiky podle odvětví (III. čtvrtletí 2022)

Graf týdne: Jak se projevuje význam jednotlivých odvětví v tvorbě ruského HDP v roce 2022?

Ruský statistický úřad provedl v polovině prosince revizi odhadu HDP za 3. čtvrtletí letošního roku, údaje ukazují mírné zlepšení ruské ekonomiky. Propad HDP za letošní rok odhadl úřad v meziročním srovnání na mínus 3,7 %.  Uvedená tabulka ukazuje konkrétněji, z čeho mírný nárůst v poslední době pramení, nabízí porovnání s podílem jednotlivých odvětví ruské ekonomiky v roce 2021 (tj. celoroční výsledky) a pro srovnání pak také výsledky ve třetím čtvrtletí roku 2021. Ve všech případech jde o procentuální rozdíl a o meziroční srovnání. Údaje za čtvrté čtvrtletí budou k dispozici na začátku roku 2023, stejně jako definitivní výsledky za celý rok 2022. Tabulka tedy ukazuje mezikvartální dynamiku, nikoliv celoroční výsledky.

Z tabulky vyplývá, že největší růst i růst v podílu na HDP zaznamenala odvětví zemědělství, stavebnictví, státní správy a vojenské bezpečnosti (tj. aktivity spojené se státem). Naopak ve výrazně červených číslech se ocitla odvětví jako těžba nerostných surovin (v roce 2021 s výrazným podílem na HDP), dále se výrazně propadl velkoobchod a maloobchod a oblast poskytování dalších služeb. Meziroční dynamika se zhoršila také v případě vzdělávání, zdravotnictví nebo činnosti domácností.

Zdroj: Rosstat (2022), srovnání je meziroční

Například Světová banka odhaduje, že se ruská ekonomika v roce 2022 zmenší o 4,5 %. Ještě v červnu odhadovala, že pokles se bude rovnat mínus 8,9 % HDP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.