The Times: Čína skupuje Británii

Aktuální data ukazují, že Čína vlastní britská aktiva v hodnotě asi 135 miliard liber.

V roce 2021 sestavily noviny The Sunday Times podrobnou analýzu více než 200 britských aktiv, tzv. China List, která získaly čínské a hongkongské vládní agentury, společnosti a investoři v hodnotě přes 135 miliard liber. Nově zveřejněný aktualizovaný seznam uvádí, že aktiva ve Spojeném království vlastněná čínskými a hongkongskými investory dosahují 152 miliard liber, napsaly noviny The Sunday Times

Obavy z velikosti a rozsahu investic čínských vládních agentur a soukromých investorů rostou již několik let, ale v poslední době se ještě zvýšily v souvislosti s obavami o národní bezpečnost.

Konzervativní poslankyně Alicia Kearnsová k tomu řekla: „Není překvapením, že se Čína zaměřuje na nákup plynu, vody a letišť spolu s klíčovými technologiemi budoucnosti. Jsme v pasti závislosti na čínské komunistické straně jako blázni, kteří nedokážou dostatečně ochránit klíčová průmyslová odvětví a národní infrastrukturu.“

Mezi aktiva, v nichž Čína nebo čínští investoři drží podíly, patří podle novin například: jaderná elektrárna Hinkley Point C, jejíž třetinu vlastní čínská vláda; velké britské obchody, včetně Superdrug, Clarks Shoes a The Perfume Shop; hongkongská společnost Greene King, která se specializuje na hospody a restaurace a za poslední rok a půl nakoupila desítky britských hotelů; výrobce automobilů Aston Martin (čínská společnost Geely Auto Group zde vlastní 8 %) nebo společnost Logicor poskytující  v Británií skladiště pro obchodní domy jako Marks and Spencer, Amazon a další. Celkem 60 % Logicoru patří už pět let čínskému fondu China Investment Corporation (CIC).

Noviny dále odhadují, že celkové investice do britského energetického sektoru dosahují 21,2 miliardy liber, což je víc než v jakémkoli jiném odvětví.

Na seznamu je také 44 nemovitostí v celkové hodnotě téměř 10 miliard liber. Čínská lidová banka má rovněž podíly v desítkách společností indexu Financial Times Stock Exchange, který zahrnuje 100 britských firem s nejvyšší kapitalizací. Mnohé z těchto firem vyplácejí podle listu obrovské dividendy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.