Rekordní pokles důvěry v politické instituce v Německu

Nový průzkum ukazuje, že během jednoho roku poklesla důvěra ve všechny německé politické instituce.

Společnost forsa zveřejnila výsledky průzkumu veřejného mínění zaměřeného na důvěru v politické instituce. Výzkum byl prováděn mezi 15. a 22. prosincem roku 2022 mezi 4003 respondenty.

Jeho výsledky ukazují zásadní propad důvěry občanů Německa v politické instituce – a to v úplně všechny hodnocené politické instituce – během jednoho roku. Forsa tyto průzkumy provádí 15 let a ještě nikdy se nestalo, aby důvěra občanů ve spolkovou vládu a spolkového kancléře poklesla za jeden rok tak dramaticky jako nyní. V případě spolkové vlády jde o pokles o 22 %, u spolkového kancléře dokonce o 24 %. Jediným politickým činitelem, který požívá nadpoloviční důvěry občanů, je spolkový prezident, jemuž důvěřuje 63 % Němců, ale i ten zaznamenal dvouciferný propad.

Asi nepřekvapí, že u obyvatel bývalé NDR panuje vyšší nedůvěra než mezi občany tzv. starých spolkových zemí. Jestliže na západě důvěřuje Evropské unii 33 % obyvatel, ve východní části je to pouhých 20 %.

Tyto výsledky jsou v souladu s trendy, které ukázal jinak zaměřený průzkum společnosti forsa v létě minulého roku. Podle něj podíl občanů Německa, kteří si myslí, že stát je schopen plnit své úkoly, klesl z 45 % v roce 2021 na 29 % v roce 2022. Za nejdůležitější úkol státu přitom Němci – jde o 62 % obyvatel – považují dosahování sociální spravedlnosti.

Prosincová studie také hodnotí, jak velká část občanů cítí respekt vůči jednotlivým profesím. Nejváženější jsou hasiči, zdravotní sestry, lékaři, pečovatelé a policisté, i když i u nich byl zaznamenán pokles – u policistů jde o propad z 85 % na 78 %. Poměrně znatelně klesl respekt vůči soudcům (z 69 % na 64 %), učitelům (z 69 % na 63 %) a vysokoškolským učitelům (z 67 % na 60 %). Vůbec největší pokles respektu během jednoho roku zaznamenali ze všech povolání novináři (z 41 % na 32 %). Mezi povolání, k nimž Němci cítí nejnižší respekt, patří bankovní úředníci (pokles z 24 % na 21 %), odboroví funkcionáři (pokles z 27 % na 21 %) a – pochopitelně – politici (pokles z 22 % na 17 %).  Pod nimi jsou už jen pracovníci telefonních operátorů (pokles z 13 % na 12 %), pracovníci reklamních agentur (pokles z 10 % na 8 %) a zástupci pojišťoven (pokles z 8 % na 7 %).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.