Lekce z války na Ukrajině: Jaderný věk neskončil studenou válkou

Brát vážně Putinovy hrozby ohledně použití jaderných zbraní, jak to dělá Biden, je správné. Proč?

Americký prezident Joe Biden podle profesora Harvardovy univerzity Grahama Allisona pravdu, když bere Putinovy jaderné hrozby vážně, a to hned z několika důvodů, které Allison ve svém článku pro časopis Foreign Policy rozebírá.

Na prvním místě, míní Allison, Putin disponuje jaderným arzenálem, který může Spojené státy doslova vymazat z mapy. Dále stále platí velký imperativ amerického prezidenta Ronalda Reagana: Jadernou válku nelze vyhrát a nikdy se nesmí vést.

Zatřetí, Putinův jaderný arzenál zahrnuje asi 1 900 taktických jaderných zbraní určených k použití na kratší vzdálenost. Allison uvádí, že pokud by Rusko na Ukrajině (například v Charkově nebo Kyjevě) použilo stejnou jadernou bombu jako USA v Japonsku, znamenalo by to smrt 140 tisíc lidí . Na čtvrtém místě všichni studenti strategie vědí, že jaderné zbraně jsou pro slabší mocnosti vyrovnávacím prostředkem.

Od posledního použití jaderných zbraní před sedmi desetiletími vedlo „jaderné tabu“ k přesvědčení, že tyto zbraně už nejsou použitelné ve válce – a to navzdory faktu, že USA i Rusko se na ně spoléhají. Podstatou je jaderné odstrašení, tj. hrozba jejich použití ke své obraně.

Konečně, napsal Allison, je velmi těžké popřít ozvěnu podobnosti mezi jaderným deštníkem USA nad spojenci NATO a Putinovou hrozbou jaderné odvety za jakýkoli útok na nově anektované území. Oba případy představují otázku důvěryhodnosti a dokud ta není zpochybněna, je obtížné rozlišit mezi vážnou hrozbou a blafováním.

Podle harvardského akademika je jednou z hlavních lekcí války na Ukrajině skutečnost, že jaderný věk neskončil studenou válkou. Jaderný arzenál zůstane hlavním pilířem mezinárodního bezpečnostního řádu. Allison ve svém textu ještě zdůraznil, že

„Při zvažování, zda a jak vstoupit do budoucího konfliktu – například proti Číně kvůli Tchaj-wanu -, američtí prezidenti vědí, že základním národním zájmem Američanů je přežití jejich země.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.