Rok 2022 byl šestým nejteplejším rokem v historii

Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru se všech deset nejteplejších let v historii odehrálo od roku 2010.

Podle nové zprávy Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration) byl rok 2022 šestým nejteplejším rokem v historii (od roku 1880), neboť planeta Země pokračovala v znepokojivém trendu oteplování, informoval portál Statista.

Podle výzkumu provedeného Národním střediskem pro informace o životním prostředí NOAA byla průměrná teplota povrchu pevniny a oceánů v roce 2022 o 0,86 stupně Celsia vyšší než průměr 20. století, který činil 13,9 stupně Celsia.

Podle NOAA se všech deset nejteplejších let v historii odehrálo od roku 2010, přičemž posledních osm let bylo nejteplejších od roku 1880, kdy se průměrná globální teplota povrchu (pevniny a moře) lišila o 0,82 až 0,99 stupně Celsia od průměru 20. století. Vzhledem k tomu, že v lednu padlo několik teplotních rekordů v celé Evropě, se zdá nepravděpodobné, že by horká série planety skončila v roce 2023.

Jak ukazuje následující graf, je patrný jasný trend oteplování, kdy teploty v každém z posledních 46 let překonaly průměr 20. století. Naopak v prvních 59 letech sledovaného období (tj. v letech 1880 až 1938) byly globální povrchové teploty pod průměrem 20. století, který činil 13,9 °C.

Globální anomálie teploty povrchu pevniny a oceánů ve stupních Celsia ve srovnání s průměrem 20. století. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.