Chystají se vojenská cvičení na Černém moři i na Baltu. V Evropě jsou další americké bombardéry

Reuters. Na 25 tisíc vojenských jednotek z USA a dalších 23 dalších zemí se zúčastní vojenského cvičení “Saber Guardian”, které je plánováno v Bulharsku, Maďarsku a v Rumunsko v červenci.

Navíc do Británie dorazilo několik amerických bombardovacích letadel k podpoře dalších dvou cvičení, které se plánují v pobaltském regionu a dalších částech Evropy s cílem posílit vojenskou koordinaci.

Letošní cvičení “Saber Guardian” je už několikáté v řadě a týká se černomořského regionu od roku 2013. Letos bude ale podle amerického velení v německém Stuttgartu větší rozsahem i zaměřením.

Podle Reuters zpráva může přispět k už existujícímu napětí mezi Moskvou a Washingtonem. Naposledy došlo k leteckému incidentu v Baltském moři v úterý, kdy ruské vojenské letadlo zachytilo americký strategický bombardér B-52 v blízkosti hranice. Bombardér může být nosičem jaderných zbraní.

Washington tvrdil, že bombardér operoval v mezinárodním leteckém prostoru.

Podle zprávy vojenského velení USA v Německu bude cvičení “Saber Guardian” zahrnovat střelbu s ostrými, překonávání řek a masová zranění a zaměří se na dril schopností masových jednotek všude v Evropě. Jedná se o “odstrašení v akci”, zní oficiální postoj vojenského velení. Armáda USA také sdělila, že cvičení bude součástí menších událostí s cílem zvýšit tak stabilitu a bezpečnost regionu Černého moře, kde narostla aktivita ponorek Ruska.

Celkem je na tento rok naplánováno 18 oddělených vojenských cvičení v oblasti Černého moře.

Americké bombardéry B-1B se budou účastnit dvou vojenských cvičení, uvádí zpráva Reuters, Saber Strike a BALTOPS. Počet těchto letadel nebyl sdělen, jen to, že doplní tři bombardéry B-52H, které už v Evropě cvičí. Mezinárodní cvičení BALTOPS zahrnuje 4 tisíce členů námořního personálu, 50 lodí a ponorek a 50 letadel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.