Medveděv: Rusko se poprvé za 150 let ocitlo bez vojenských spojenců

Bývalý ruský prezident hodnotí současnou pozici Ruska jako výjimečnou, považuje ji za „vážnou zkoušku“ pro ruský stát.

Místopředseda Bezpečnostní rady, bývalý prezident a premiér Ruska Dmitrij Medveděv konstatoval v rozhovoru s ruskými médii, že Rusko se v současnosti ocitá z hlediska vojenských spojenectví v izolaci.

Medveděv řekl: „Někdy si myslím, že jsme ve výjimečné situaci. Ani nevím, k čemu ji přirovnat, možná k Sovětskému svazu ve 20. – 30. letech minulého století. Protože pak přišla Varšavská smlouva, vytvořili jsme těsné spojenecké vztahy a byl klid. Za carského režimu, za impéria, jsme měli spojence, i když se měnili – Německo, Francie, ať už to byla Dohoda či ne Dohoda, nebyli jsme v tom sami. A teď poprvé, minimálně po 150 letech, sami jsme.“

Medveděv zdůraznil, že Rusko přátele a spojence má, „ale je to poprvé, co jsme s nikým nevytvořili vojenské spojenectví. A právě to je vážná zkouška síly našeho státu.“

Některá média o Medveděvových výrocích informovala jako o přiznání celkové izolace země a bez vysvětlení, že Medveděv mluvil nikoliv o spojencích obecně, ale o vojenské alianci.

Medveděv rovněž neodmítl ani nepotvrdil názor některých expertů, že udržuje neoficiální kontakty se západními politiky. „Jednání by měla probíhat oficiální cestou, ale pokud mohu být nápomocen, jsem samozřejmě připraven tuto pomoc a podporu své zemi poskytnout,“ řekl.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.