Michel: Evropa nemůže slepě následovat Washington

Šéf Evropské rady dal najevo, že Macronovy názory ohledně autonomie vůči USA nejsou ve skutečnosti v EU tak ojedinělé.

Podle slov předsedy Evropské rady Charlese Michela, která cituje POLITICO, jsou evropští lídři stále více nakloněni snaze francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o „strategickou autonomii“ vůči Spojeným státům. Macronův rozhovor po návštěvě Číny, ve kterém francouzský prezident řekl, že by EU měla odolávat tlaku, aby se stala „následovníkem Ameriky“, vzbudil polemiku.

Michel tak naznačil, že názory francouzského prezidenta, které volají po větší nezávislosti na USA, nejsou mezi lídry EU ojedinělé.  „V otázce strategické autonomie došlo ke skoku kupředu ve srovnání s obdobím před několika lety,” řekl Michel ve středečním rozhovoru pro francouzský televizní pořad La Faute à l’Europe.

„Je zde skutečně přítomna velká náklonnost – a Emmanuel Macron neřekl nic jiného – k tomuto spojenectví se Spojenými státy. Ale pokud by toto spojenectví se Spojenými státy předpokládalo, že budeme slepě, systematicky následovat postoj Spojených států ve všech otázkách, tak ne,“ řekl dále Michel v rozhovoru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.