Světová banka a banka BRICS mají nové vedoucí představitele a odlišné vyhlídky

Ajay Banga přichází ze světa mezinárodních korporací; Dilma Rousseffová přichází s odkazem snižování chudoby.

Výkonná rada Světové banky povede začátkem května formální pohovor s Ajayem Bangou, americkým kandidátem na post prezidenta této multilaterální rozvojové banky, který nahradí Davida Malpasse, uvedly v úterý dva zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Banga, bývalý výkonný ředitel společnosti Mastercard, „má správné vůdčí a manažerské schopnosti, zázemí a finanční zkušenosti, aby vedl Světovou banku v kritickém okamžiku její historie,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová.

Podle konvence je na tento post automaticky vybírán kandidát USA. Tak tomu bylo u 13 předchozích prezidentů Světové banky; jedinou výjimkou byla úřadující prezidentka Kristalina Georgieva z Bulharska, která tuto funkci zastávala dva měsíce v roce 2019.

Další institucí, která zaznamená změnu ve svém vedení, je Nová rozvojová banka (New Development Bank – NDB) lidově nazývaná banka BRICS. Ta bude mít v čele bývalou brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou.

Podle webu The Diplomat toto jmenování odráží úzké vztahy mezi Dělnickou stranou prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy a vládou v Pekingu.

S okamžitou platností bude Rousseffová pracovat přímo ze Šanghaje, kde byla uvedena do úřadu. Jako prezidentka NDB bude vydělávat přibližně 57 000 dolarů měsíčně, což odpovídá přibližně 113násobku průměrné měsíční mzdy v Brazílii, která činí 504 dolarů.

V čele NDB bude stát do července 2025, kdy skončí funkční období Brazílie jako předsedkyně NDB. Rousseffová se jako brazilská prezidentka podílela na založení NDB, čímž zpochybnila finanční hegemonii Západu a jeho kontrolu nad mezinárodními rozvojovými institucemi.

V komuniké, které zveřejnila brazilská veřejnoprávní tisková agentura Agência Brasil, se zdůrazňuje přání Rousseffové podpořit projekty na ochranu životního prostředí a obejít „geopolitický dopad odvetných opatření Západu vůči Rusku“.

Nový světový řád? Země BRICS nabízejí alternativu k Západu

Předpovědi o zemích BRICS jako nejrychleji rostoucích ekonomikách se zcela nepotvrdily. Místo toho nyní aliance nabízí diplomatické fórum a financování rozvoje mimo hlavní západní proud, uvádí se v článku Deutsche Welle.

Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika se snaží zaujmout pozici představitelů globálního Jihu a poskytnout „alternativní model ke skupině G7“.

V roce 2014, s počátečními 50 miliardami dolarů (cca 46 miliard eur), založily státy BRICS Novou rozvojovou banku jako alternativu ke Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu. Kromě toho vytvořily mechanismus likvidity nazvaný Ujednání o podmíněných rezervách na podporu členů, kteří mají problémy s platbami.

Tyto nabídky byly atraktivní nejen pro samotné země BRICS, ale také pro mnoho dalších rozvojových a rozvíjejících se ekonomik, které měly bolestné zkušenosti s programy strukturálních úprav a úspornými opatřeními MMF. Proto řada zemí uvedla, že by mohla mít zájem o vstup do skupiny BRICS.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.