Naruší dohoda mezi Čínou a Brazílií hegemonii dolaru?

Po vzoru Ruska a Íránu umožní Brazílie svým vývozcům přijímat čínskou měnu.

Čínská banka se sídlem v Riu bude připojena k čínskému systému přeshraničních mezibankovních plateb (CIPS – Cross-Border Interbank Payment System), který je alternativou systému SWIFT, a bude podporovat obchodní vypořádání mezi Čínou a Brazílií v jüanech.

Čínský renminbi (RMB) se stále rychleji rozšiřuje, což je trend, který pomůže vytvořit odolnější mezinárodní měnový systém, který bude méně závislý na americkém dolaru a bude více podporovat růst obchodu, uvedl čínský portál scio.gov.cn.

Zpráva přichází v souvislosti s rostoucím celosvětovým používáním RMB. Nedávno byla v Číně dokončena první přeshraniční transakce se zkapalněným zemním plynem vypořádávaná v RMB poté, co Export-Import Bank of China dosáhla první úvěrové spolupráce v RMB se Saúdskou národní bankou, největší bankou v Saúdské Arábii.

Zhu Min, místopředseda Čínského centra pro mezinárodní ekonomické výměny, uvedl, že probíhá trend, kdy je stále více ekonomik ochotno používat RMB při zúčtování a platbách, což je „významný krok“ pro internacionalizaci čínské měny a odráží rostoucí důvěru mezinárodního společenství v ni.

Finanční sankce přijaté Spojenými státy od začátku ukrajinské krize vyvolaly do jisté míry „krizi důvěry“ v dolar, což podpořilo globální používání jiných měn, včetně RMB, uvedl Zhu na okraj výroční konference Boao Forum for Asia.

V únoru podepsaly Čína a Brazílie memorandum o porozumění o zavedení zúčtování v RMB v Brazílii, které odborníci považují za nezbytnou infrastrukturu pro obchodování v místních měnách mezi oběma ekonomikami.

Myslím, že internacionalizace renminbi se pravděpodobně urychlí,“ řekl Hong Hao, hlavní ekonom GROW Investment Group, globální společnosti pro správu aktiv se sídlem v Číně, a zdůraznil, že nedávný vývoj naznačuje, že se vyvíjí alternativní měnový systém mimo hegemonii amerického dolaru.

Vzhledem k tomu, že americké finanční sankce poškozují postavení dolaru jako globální měny, mnoho ekonomik, jako například Saúdská Arábie, Rusko a Brazílie, usiluje o alternativu ke stávajícímu systému zaměřenému na dolar, což přispívá k rostoucímu globálnímu používání RMB, uvedl Hong.

V loňském roce se podle čínské vlády čínsko-brazilský bilaterální obchod meziročně zvýšil o 4,9 % na 171,49 miliardy USD. Čínský vývoz do Brazílie, včetně strojů, počítačů, oceli, textilu a automobilů, vzrostl o 15,7 % na 61,97 miliardy USD. Čínský dovoz z Brazílie, včetně železné rudy, sójových bobů, ropy a papírové buničiny, klesl o 0,4 % na 109,52 miliardy USD.

Nová partnerství

Ministerstvo zahraničních věcí a společnost ApexBrasil uspořádaly 29. března v Pekingu brazilsko-čínský obchodní seminář. Cílem akce, které se zúčastnilo více než 500 brazilských a čínských podnikatelů, bylo posílit a diverzifikovat obchodní vztahy a investiční toky se zaměřením na energetickou transformaci, inovace a udržitelnost.

Při této příležitosti byla oznámena nová partnerství v čínsko-brazilském soukromém sektoru. Více než 20 dohod zahrnuje oblasti energetického přechodu a změny klimatu, těžby, průmyslu, agrobyznysu, financí, informačních a komunikačních technologií, zdravotnictví, infrastruktury a stavebnictví a obchodu a služeb.

Lula se chystá na návštěvu Číny

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva se setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem 14. dubna v Pekingu, uvedl jeho úřad.

Cílem cesty je zlepšit vztahy s Čínou. Uskuteční se dva měsíce poté, co se Lula setkal v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem, neboť Brazílie usiluje o pragmatickou zahraniční politiku vyvažující vztahy s jejími hlavními obchodními partnery navzdory rostoucímu napětí mezi nimi.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.